LIFESTYLE

Nemaju ni 30 godina, a zaradili milione

Objavljena "Forbesova" lista najbogatijih mladih osoba

Redakcija

26.12.2014

Jedna od mladih i uspješnih koja se našla na listi je Šiza Šahid (Shiza Shahid, 24), suosnivačica "Malala Funda".  Ona je skupa s Malalom Jusufzai osnovala fond za obrazovanje djevojčica koji je odmah prikupio 400.000 dolara. Fond trenutno ima nešto više od tri miliona dolara.

untitled-8

Muzičar Bruno Mars već ima dva platinasta albuma i 14 Gremi nominacija

Potom slijedi Palmer Laki (Luckey, 21), zaljubljenik u videoigre. Palmer je još u srednjoj školi počeo razvijati vlastiti prenosivi displej koji se nosi na glavi, a već na fakultetu izradio je prototip pristupačnog VR plejera, naočale i slušalice koje je nazvao "Oculus Rift". Kompanija je zaradila 91 milion dolara i uposlila 50 ljudi. 

untitled-5

Vajld: Teška 12 miliona dolara

Glumica Olivija Vajld (Olivia Wilde, 29) odlučila je svoje bogatstvo iskoristiti da pomogne ugroženima. Ona je osnovala kompaniju "Savjesna kupovina", koja spaja poznate brendove s humanitarnim akcijama. Njeno bogatstvo procijenjeno je na 12 miliona dolara.

untitled-6

Laki: Uposlio 50 ljudi 

Evan Spigel (Spiegel, 23) i Bobi Marfi (Bobby Murphy, 25) dosjetili su se da osmisle mobilnu aplikaciju "Snapchat", koja automatski briše poslane fotografije samo nekoliko sekundi nakon što ih primalac pogleda. Dvojica prijatelja zaradila su 50 miliona ove godine i došla do ukupnog bogatstva od skoro dvije milijarde dolara. 

Tu je i Bruno Mars (29), muzičar s Havaja koji još nije napunio 30, a već ima dva platinasta albuma i 14 Gremi nominacija uz jednu pobjedu. Bruno se u 2014. upisao i na listu najplaćenijih muzičara. Njegovo bogatstvo trenutno iznosi 70 miliona dolara.