SARAJEVO

ALARMANTNO Hara bolest pluća koju ljekari teško otkrivaju

Pune čekaonice Hitne pomoći i domova zdravlja

F. N. - J. G.

26.12.2014

Ljekari u Hitnoj pomoći i u ambulantama Domova zdravlja KS u zadnjih deset dana imaju povećan broj pacijenata oboljelih od atipične upale pluća. Radi se o teškom viroznom ili gripoznom stanju koje izaziva skrivenu upalu pluća, a može se otkriti samo putem rendgenskog snimanja. Naša ekipa posjetila je Hitnu pomoć, a najviše pacijentana u ovu ustanovu javlja se noću, poslije 20 sati.

Gubitak apetita

Ovo nam je potvrdila i direktorica Hitne pomoći Sena Softić - Taljanović, koja je kazala da je posljednja tri dana pomoć zatražilo oko 1.600 pacijenata, a najveći broj njih se javio jer imaju jake simptome gripe. Istakla je da je situacija alarmantna, jer se prvi put javlja ovoliki broj oboljelih pacijenata. 

- Riječ je o neobičnoj upali pluća koju ljekar sa slušalicama teško može otkriti. Pacijent ima visoku temperaturu oko 40, jaka upala disajnih puteva, sinusa i grla, suhi kašalj, slabost, gubitak apetita i zbog svega toga pacijent odaje karakteristike teškog bolesnika. Jedna djevojčica je upućena na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra - navodi Softić-Taljanović. 

Ljekari pacijentima daju simptomatsku terapiju, injekciju za spuštanje temperature i preporučuju da se javi porodičom ljekaru jer možda postoji potreba za RTG snimanje. Stanje je ozbiljno jer nije u pitanju obična viroza. 

Pneumolog Teufik Hadžiosmanović iz Doma zdravlja „Omer Maslić", kazao nam je da je broj oboljelih od upale pluća povećan, pogotovo je primjetan kod mlađih. 

Zagađenost zraka

- Svi imaju slične simptome. Ukoliko se utvrdi da se radi o upali pluća potrebno je uzeti antibiotik i sirup za iskašljavanje. Toplije vrijeme pogoduje razmnožavanju respiratornih virusa kao i velika zagađenost zraka - dodao je Hadžiosmanović. 

Da je zrak enormno zagađen potvrdili su nam i u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, gdje su nam kazali da u zraku ima opasnih materija.

Traženi analgetici za bolove 

Direktorica apoteke Hitne pomoći Bilsena Šahman, kazala nam je da i u apotekama građani najviše traže medikamente kako bi preventivno djelovali. 

- Uglavnom uzimaju analgetike za bolove, antipiuretike za temperature, paracetamol i aspirin. Treba uzimati što više C vitamina te za grlo neke preparate s propolisom - rekla je Šahman.