BIH

Aljić: Vlada KS demonstrira silu i ponižava službenike

Predsjednik Štrajkačkog odbora službenika KS

K. KEŠMER

26.12.2014

Vlada KS ne poštuje zakone koje je sama donijela, demonstrira silu i ponižava zaposlenike. Zbog toga smo primorani pokrenuti štrajk upozorenja, nakon čega, ukoliko ne budu ispunjeni naši zahtjevi,  idemo u generalni! Kazao je to jučer za „Dnevni avaz“ predsjednik Štrajkačkog odbora državnih službenika KS Adil Aljić.

Upitna egzistencija

Naime, Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH odluku o dvosatnom štrajku upozorenja donio je nakon što Vlada KS, predvođena v. d. premijera Muhamedom Kozadrom (SDA), nije odgovorila ni na jedno pismo u kojem je tražena isplata dvije zaostale plaće.

- Štrajkom želimo ostvariti naša prava. Tražimo isplatu novembarske i decembarske plaće do 15. januara, usklađivanje osnovice, poštivanje kolektivnog ugovora i dogovora koje smo postigli s Vladom – kazao je Aljić.

On ističe da će štrajk početi 5. januara, a obustava rada trajat će 10 dana i to svaki dan po dva sata, nakon čega, ukoliko ne budu ispoštovani njihovi zahtjevi, idu u generalni štrajk.

- Primorani smo na štrajk. Zamislite samo kako je to kada vas neko ponižava, dovodi u pitanje egzistenciju vaše porodice. Vladi smo slali četiri pisma, nikakav odgovor nismo dobili – ističe Aljić.

Zadužuju Kanton

Dodaje kako trenutna vlast sve vodi u propast, a da državu prave samo za sebe!?

- Ne znam šta oni misle, zadužuju Kanton, sve to naša djeca će vraćati. Sebi osiguravaju privilegije, „bijeli hljeb“, a nama radnicima nema ni plaća. Postajemo država samo za ministre i njihove kadrove – dodaje Aljić.

Štrajkuju i prosvjetari

Štrajku službenika najvjerovatnije će se pridružiti i Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja KS. To nam je potvrdio i Faruk Bešlić, predsjednik ovog sindikata.

- Morat ćemo, jer nas Vlada u potpunosti ignorira. Nemam nikakvog dijaloga. Tražili smo da nam pismeno odgovore hoćemo li dobiti plaće, da nam samo kažu da ili ne, da znamo, međutim, nismo dobili nikakavu povratnu informaciju – kaže Bešlić.