BIH

Očaj u selu Kosova: Ni novih kuća, ni nove zemlje

Agonija mještana Alića kojima je klizište uništilo domaćinstva

Avaz (Alići: Klizište odnijelo 18 kuća)

26.12.2014

Klizište koje se sredinom maja pokrenulo u zaseoku Alići u MZ Kosova kod Maglaja uništilo je 18 domaćinstava i bez krova nad glavom ostavilo blizu 70 mještana. Većina njih još i ne sluti kada bi ponovo mogli imati svoje domove. 

Mještani kažu da su na ivici strpljenja, iako su svjesni teške situacije u kojoj su se našli, kao i toga da rješenja nema preko noći. 

Propale i stvari 

Porodice čije su kuće uništene smještene su kod rodbine i prijatelja u Kosovi ili borave u kućama poznanika koji žive u inozemstvu. 

U majskom nevremenu nisu ostali samo bez imovine nego i bez zemlje. Kuća Huseina Čolića doslovce visi nad provalijom. I njegove komšije ostale su bez svega što su godinama stjecale. Većina ih nigdje ne radi ili su s minimalnim primanjima. 

screenshot-1

Salim Rahmanović: Ostao bez ičega        Husein Čolić: Kako ćemo dalje                  Mehmedalija Čolić: Krov nad glavom

- Ja više nemam ni pola kvadrata zemljišta. Ni iz kuće nisam uspio ništa spasiti, tamo je previše opasno ići. Kuća je potkopana 15-20 metara, a pomakla se punih 25 metara. Svi ovamo dolaze, slikaju se, pričaju, ali niko ništa ne radi, ne daju nam nadu. Dugo je od maja do danas, čak sedam mjeseci, a ne znamo ni dalje kako ćemo. I stoku bi do sada negdje smjestili, a kamoli ljude - priča ogorčeni Čolić. 

Kako kaže Salim Rahmanović, ono što su mještani Alića izgubili, teško da će im iko moći nadoknaditi. 

- U svojoj kući živio sam samo četiri godine, a ostao sam bez svega. I stvari iz kuće su propale... Ni zemlje više nemam - dodaje on. 

Početak sezone 

Mehmedalija Čolić navodi da mu je na imanju nanesena šteta od oko 300.000 maraka. 

- Nemam ja mnogo zahtjeva, samo da mi je krov nad glavom - kaže Mehmedalija. 

Mještani Alića apeliraju na vlast na svim nivoima da se tokom zime pozabave njihovim slučajem, kako bi spremno dočekali proljeće i početak građevinske sezone. 

- Prioritet je naći zemlju gdje bi nam kuće mogle biti sagrađene, a na proljeće će se, valjda, naći i kakav donator - poručuje Husein Čolić. 

Neki su se snašli 

Kako smo doznali, jedan mještanin Alića koji živi i radi u inozemstvu, a kojem je domaćinstvo u maju uništeno, kupio je novu kuću. Porodica Muhameda Alića, zahvaljujući donaciji džemata "Izet Nanić" i vlade pokrajine Voralberg iz Austrije, također će dobiti novi krov nad glavom, a dvije porodice koje su uspjele osigurati placeve aplicirale su na Javni poziv za dodjelu oko 35.000 KM iz sredstava Federalnog fonda.