BIH

Nedostajući delegati za Klub Srba birat će se sa stranačkih lista

U očekivanju potvrde kandidata za Dom naroda PFBiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

26.12.2014

Centralna izborna komisija (CIK) BiH mora ovjeriti još liste delegata koji će ući u Dom naroda Parlamenta FBiH iz pet kantona. Ali već sada je jasno da će se zbog nedostajućeg broja kandidata iz određenih konstitutivnih naroda te iz reda ostalih u većini kantona morati ići u drugi, a u nekim slučajevima i u treći krug posrednih izbora za odabir onih kandidata koji nedostaju. 

Treći krug 

Tako će se, da bi se formirao Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji, kao i u slučaju druga dva konstitutivna naroda, broji 17 delegata, zasigurno morati ići i u treći krug. Naime, poznato je da je u kantonalne skupštine u FBiH na oktobarskim izborima izabrano 16 poslanika iz reda srpskog naroda, a da ih je za Klub Srba u Domu naroda potrebno 17. 

No, pri ovjeri kandidatskih lista CIK je među kandidatima samo iz Kantona Sarajevo od ovog broja eliminirao trojicu koji su se prijavili kao Srbi, jer je utvrđeno da je njihovo nacionalno izjašnjenje u istom izbornom ciklusu ranije bilo drugačije, što je nezakonito. 

untitled-2

Tako se ispostavilo da je broj nedostajućih kandidata koji se izjašnjavaju kao Srbi puno veći od prvobitno jednog, kako se mislilo, jer delegata s ovom nacionalnom pripadnošću nedostaje i u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Posavskom te Zapadnohercegovačkom kantonu. 

Ukoliko se i desi da se u drugom krugu iz drugih kantonalnih skupština djelimično „namiri“ broj nedostajućih Srba, sve je izvjesnije da će se zakonska obaveza od 17 potrebnih morati ispuniti u trećem krugu posrednih izbora. 

Najveći količnik 

Takav izbor pri posrednim izborima propisuje Izborni zakon BiH u članu 10.16. Taj kandidat će biti biran s liste stranke koja bude imala srpskog predstavnika, a ima najviši količnik na svim listama koje se kandidiraju za odgovarajući konstitutivni narod ili za grupu ostalih u svim kantonima. U konačnici, taj delegat Srbin, ili više njih, neće biti istovremeno i poslanik u nekoj kantonalnoj skupštini, kao što su ostali delegati u Domu naroda PFBiH. 

U CIK-u jučer nisu mogli potvrditi hoće li ići u treći krug kod posrednih izbora dok, kako nam je rečeno, ne okončaju ovjeru delegata iz svih kantona. 

Slučaj kandidata SDA 

Istovjetna situacija ovoj koja će, najvjerovatnije, uslijediti pri izboru delegata u Dom naroda desila se nakon općinskih izbora 2012. godine. 

Tada je zbog nedostatka vijećnika Srba u Općinskom vijeću Novi Grad, radi zadovoljenja nacionalnog sastava Gradskog vijeća Sarajevo, s liste SDA izabran Boris Riderle, koji nije imao dovoljan broj glasova za ulazak u Općinsko vijeće, ali je imao najviši količnik glasova kao sljedeći na listi te je tada postao vijećnik Gradskog vijeća, ali ne i OV Novi Grad.