BIH

Jagma SDA i DF-a za fotelje u Vladi FBiH!

"Avaz" saznaje Komšić traži pet mjesta, Izetbegović nudi četiri

A. DUČIĆ

26.12.2014

Stranka demokratske akcije (SDA) je Demokratskoj fronti (DF) poslala konkretan prijedlog raspodjele mjesta u budućoj Vladi Federacije BiH, potvrđeno je "Avazu" iz više izvora. Iako je proces formiranja vlasti još u toku i u nekim kantonima je neizvjestan, dvije stranke već su počele bitku za fotelje u entitetskoj vlasti. 

Vratili papir

Prvobitni prijedlog SDA o raspodjeli pozicija stranka Željka Komšića je, kako saznajemo, odbila. 

Član Predsjedništva DF-a Damir Bećirović potvrdio nam je ovu informaciju kazavši da je SDA poslala dokument o, kako je rekao, principima te raspodjeli pozicija. Taj je prijedlog već razmatran u vrhu DF-a, nakon čega je vraćen Centrali SDA.

- Mi smo im ovaj papir vratili jer je nemoguće da DF ima manje ministarstava od HDZ-a, a pogotovo zbog izbornih rezultata koje smo postigli. Opet će u skorije vrijeme morati sjesti delegacije dvije stranke te će se morati pregovarati - kazao je Bećirović, ne želeći govoriti o detaljima zahtjeva DF-a. 

damir-becirovic1

Bećirović: Morat će se pregovarat

No, prema pouzdanim informacijama "Avaza", SDA je dostavila papir na kojem traži mjesto premijera i sedam ministarskih pozicija, Komšiću su ponuđena četiri mjesta za ministre iz reda srpskog naroda, dok bi HDZ-u BiH pripalo svih pet hrvatskih pozicija u Vladi FBiH. Međutim, iz DF-a su uzvratili zahtjevom da dobiju pet mjesta u Vladi FBiH, tri bošnjačka te po jedno srpsko i hrvatsko. 

Za sada nije poznato kakav će biti odgovor SDA. Također, Komšićeva stranka je iznijela i druge zahtjeve. Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a, potvrdio nam je da će DF insistirati na tome da se resori dijele po tzv. vertikali.

Resor energetike

- Ako dobijete jedan resor na jednom nivou, onda ga morate imati i na nižim nivoima, i obrnuto. Naprimjer, ako imate resor energetike, onda trebate imati “Elektroprivredu”. Ne želimo da se dogodi da ministar bude iz jedne stranke, direktor javnog preduzeća iz druge pa da direktor blokira ministra, i obrnuto - kazao nam je Podžić, potvrdivši da će u naredna dva-tri dana ponovo doći do sastanka SDA i DF-a na najvišem nivou.

Međutim, generalni sekretar SDA Amir Zukić nije htio govoriti o pregovorima za podjelu ministarskih mjesta kazavši samo da nema komentar.

Komšić govorio da neće hrvatska mjesta 

Kada je potpisan sporazum SDA i DF-a o zajedničkom ulasku u vlast, iz Komšićeve stranke je rečeno da neće tražiti mjesta iz kvote hrvatskih predstavnika u vlasti. A iz HDZ-a su jasno kazali da će kao apsolutni pobjednici unutar hrvatskog biračkog tijela legitimno tražiti sve pozicije koje pripadaju tom narodu. S obzirom na jučerašnji veliki katolički praznik, niko od zvaničnika ove stranke nije bio dostupan za komentar.