GLOBUS

U dva napada američkih bespilotnih aviona ubijeno sedam talibana

I Pakistan intenzivirao operacije protiv talibana

Fena

26.12.2014

Dva američka bespilotna aviona u petak su ispalili projektile na skrovište militanata u sjeverozapadnom Pakistanu, ubivši najmanje sedmoricu boraca, saopćili su pakistanski obavještajni zvaničnici. 

Napad se desio u istoj regiji gdje pakistanska vojska izvodi zračnu i kopnenu operaciju protiv pakistanskih talibanskih pobunjenika, koji se bore protiv vlade u cilju stvaranja šerijatske države u Pakistanu, prenosi Reuters. 

Regije duž pakistanske porozne granice s Afganistanom uporište su brojnih domaćih i stranih militanata, a vlasti su pod priotiskom da učine više kako bi eleminirale pobunjenike koji prelaze u Afganistan i tamo izvode napade.

Pakistanski talibani nalaze se s obje strane granice. 

U petak je obavještajni zvaničnik izjavio da su se oba od posljednjih zračnih udara desila u udaljenioj pakistanskoj regiji Sjeverni Wazioristan i da su imala za cilj skrovišta uzbečkijh i pendžabskih talibana.  

Pakistan je intenzivirao operacije protiv talibana u reakciji na masakr u školi od 16. decembra u kome je ubijeno više od 130 djece, ali detalji tih napora su šturi jer nezavisnim novinarima nije dopušteno izvještavanje iz Sjevernog Waziristana. 

Napadi američkih bespilotnih aviona duboko su nepopularni u Pakistanu, a vlada je zvanično protiv njih čak i pored činjenice što su brojni visoki talibanski zapovjednici ubijeni u takvim napadima u prošlim godinama. Američki zvaničnici skoro nikada ne komentiraju javno svoju taktiku napadima bespilotnim avionima u Pakistanu.