GLOBUS

Deset godina od jedne od najgorih prirodnih katastrofa u zabilježenoj historiji

Cunami u Indijskom okeanu

A.U.

26.12.2014

Prije tačno deset godina u 00:58 minuta i 53 sekunde po lokalnom vremenu, megazemljotres u Indijskom okeanu snage 9.1 po Rihterovoj skali uzrokovao je veliki  cunami od kojeg je poginulo najmanje 230.000 ljudi, većinom u Indoneziji, dok se materijalna šteta mjerila u milijardama dolara. 

Otpuštena je energija ravna 23.000 atomskih poput one koja je bačena na Hirošimu, pomjerivši Zemljinu koru u dužini od 1.200 kilometara. Zemljotres je bio toliko snažan da je uzrokovao pomjeranje Zemljine ose za nekoliko centimetara, a cunami je kroz pojedina područja putovao brzinom mlaznog aviona.

Već za deset minuta nakon zemljotresa pogođeni su prva ostrva, potom Sumatra, a za dva sata cunami je stigao do Tajlanda i Šri Lanke, te minutama kasnije i do Indije.

Pošto se radilo o periodu Božića, na plažama je bio veliki broj turista, a više od 1.000 švedskih i njemačkih građana je ubijeno. Ujedno, te dvije zemlje su peta i šesta zemlja najgore pogođena cunamijem.

VEZANA VIJEST: Deset najgorih katastrofa u modernoj historiji

Cunami je ubio kompletne porodice svih generacija, a nakon što je cunami uzrokovao povlačenje vode radoznali ljudi su prišli plažama kako bi pokupili školjke – samo da bi par minuta kasnije bili pometeni cunamijem. Poslije ovog događaja mediji su obratili puno više pažnje na ovu vrstu katastrofa, upozoravajući ljude da u slučaju zemljotresa, oni koji se nalaze na obali bi trebali odmah bježati na uzvisine. 

Ukupno 15 država je pogođeno cunamijem, a najgore je bilo u Indoneziji, Šri Lanki i Indiji, dok su Afričke zemlje pretrpile manju štetu i broj poginulih.

Materijalna šteta bila je ogromna i procjenjivala se u milijardama dolara. Prema procjenama Svjetske banke, uništeno je preko 141.000 kuća, odnosno 47.9 ukupne štete.

Poslije cunamija uslijedio je veliki odgovor svjetske javnosti koja je za vrlo kratko vrijeme donirala 14 milijardi dolara, što predstavlja oko 7.000 dolara za svaku pogođenu osobu. Ipak, pogođeno područje se još godinama neće u potpunosti oporaviti.