NOGOMET

Trideset utakmica u sedam dana

Današnjim susretom Čelzija i Vest Hema starta "ludilo" u Premijer ligi

A. M.

26.12.2014

Praznuju Španci, odmaraju se Francuzi i Nijemci, nogometaši u Italiji će na terene tek 5. januara, a samo Englezi ostaju vjerni tradiciji i igraju nogomet bez obzira na blagdane.

U sedam dana na Otoku će se odigrati tri kola Premijer lige. Takozvano ludilo možda će razjasniti situaciju kada je riječ o tome ko ima najveće šanse da osvoji titulu, ali je sigurno da će u zgusnutom rasporedu najviše profitirati - navijači.

Negativni niz

Čelzi u “novogodišnju sedmicu” ulazi sa tri boda prednosti ispred Mančester sitija našeg Edina Džeke i sa 10 bodova više od u posljednje vrijeme sve boljeg Mančester junajteda.

Ekipa trenera Žozea Murinja (Jose Mourinho) u gradskom derbiju danas (13.45 sati) dočekuje Vest Hem, koji ove sezone igra izvrsno i nalazi se na odličnom četvrtom mjestu.

"Plavce" nakon toga očekuje gostovanje kod Sautemptona. "Sveci" su odlično ušli u sezonu, dugo su držali drugo mjesto, ali su sa četiri uzastopna poraza pali na peto. No, u posljednjem kolu na domaćem terenu deklasirali su Everton sa 3:0 i prekinuli negativni niz.

Prvog dana 2015. Čelzi očekuje novi gradski derbi, kod sedmog Totenhema.

sss

- Naš raspored teži je od bilo čijeg. No, od prvog dana smo na vrhu tabele zato što smo najbolji i igramo stvarno dobro - rekao je Murinjo.

Mančester siti ima mnogo lakši raspored te bi u novu godinu mogao ući kao vodeći ili barem s istim brojem bodova kao i Čelzi.

Naime, natrpanu sedmicu "Građani" otvaraju u gostima kod WBA, koji se nalazi na rubu zone ispadanja, a zatim im slijede dvije domaće utakmice protiv momčadi koje se, također, nalaze u donjem dijelu tabele - Barnlija i Sanderlenda.

Džeko će, zbog povrede lijevog lista, propustiti sve tri utakmice.

Teška gostovanja

Direktan duel bh. nogometaša očekuje se danas (16) na Gudinson parku, gdje Everton Muhameda Bešića dočekuje Stouk, na čijem će golu stajati Asmir Begović. Mančester junajted pokušat će se dodatno približiti vodećem dvojcu domaćom utakmicom protiv Njukasla, ali i neugodnim gostovanjima kod Totenhema, odnosno Stouka.

Arsenalu najprije predstoji domaći okršaj protiv QPR-a, a zatim dva teška gostovanja kod Vest Hema i Sanderlenda. Liverpul bi, pak, mogao popraviti stanje na tabeli s obzirom na to da gostuje kod posljednjeg Lestera te kod 18. Barnlija, a na Enfildu dočekuje Svonsi.

Još se pamti decembar 1963.

Najslaviji dan u historiji Engleza dogodio se u decembru 1963. godine, kada je za popodne u tadašnjoj Prvoj diviziji palo čak 66 golova u deset utakmica uz - iz sadašnje perspektive - nezamislive rezultate: 10:1, 8:2, 4:4, 6:1, dva puta po 5:1...

Inače, to popodne u engleskom fudbalu ostat će upamćeno i po, za engleske prilike skromnoj posjeti. Za razliku od sadašnjeg rasporeda Premijer lige, prije četiri decenije, već u narednom kolu igrali su isti timovi, samo na terenu onog koji je u prethodnoj rundi bio gost.