NAUKA

Od kože muškarca napravili vještačku spermu i jajne ćelije

Revolucija

B.P.

25.12.2014

Naučnici su napravili primitivne oblike umjetne sperme i jajne ćelije u medicinskom podvigu koji bi mogao promijeniti razumijevanje bolesti vezanih za starost i probleme plodnosti, prenosi Guardian.

Naučnici s prestižnog britanskog Univerziteta Cambridge uspjeli su na osnovu kože muškarca da stvore primitivne oblike vještačke sperme i jajne ćelije.

- Istraživači bi u budućnosti mogli da proizvode polne ćelije, genetički identične ćelijama budućih roditelja - naveo je list.

Naučnici su primitivne oblike spermatozoida i jajne ćelije napravili od kože muškarca jer se od nje može napraviti i muška i ženska polna ćelija, što nije moguće na osnovu ženske kože koja ne poseduje muški hormozom Y za spermatoizoid.

Naučnici su i ranije napravili spermu i jajne ćelije od matičnih ćelija glodavaca, ali su se opirali ponoviti isti postupak sa ljudskim ćelijama. U 2012. godini japanski naučnici stvorili su mišja jaja iz matičnih ćelija i koristili ih da bi napravili mladunče miša.

Tri godine ranije, naučnici sa Univerziteta u Newcastleu tvrdili su da su napravili ljudsku spermu iz matičnih ćelija, ali je njihov naučni rad povučen zbog tvrdnji da se radi o plagijatu, prenosi Guardian.

U 2002. godini, američki naučnici "proizveli" su mušku i žensku mladunčad miša od muških ćelija.

Naučnici iz Cambridgea su u još u ranoj fazi eksperimenta na laboratorijskim životinjama i još se ne zna da li bi nove, vještačke polne ćelije mogle da se oplode.