KOLUMNE

Hajka na Kebu

Komentar dana

Fadil MANDAL

26.12.2014

Dokumenti o jezivom zločinu nad srpskim civilom u Vozući i punktu Iranske obavještajne službe u ratnoj Zenici nisu ni stigli do pisarnice Tužilaštva BiH, a već se na glavu Mirsada Kebe sručila orkestrirana hajka medija blisko povezanih s Bakirom Izetbegovićem i Šefikom Džaferovićem, osobama koje je potpredsjednik Federacije BiH spomenuo u pismu državnom tužiocu Goranu Salihoviću.

Nema, prema telalima bošnjačke državne mafije, ničega inkriminirajućeg u tome što su Šefik Džaferović i Sakib Mahmuljin - sudeći prema službenoj zabilješci dvojice pripadnika SJB Zenica - „18. avgusta 1994. godine prilikom posjete oslobođenoj Vozući dobili informaciju i bili udaljeni deset metara od mjesta gdje su pripadnici odreda "El-Mudžahid" likvidirali - odsjekli glavu civilu, pripadniku srpske nacionalnosti“.

Izetbegovićevi i Džaferovićevi medijski trbuhozborci upadljivo ignoriraju i dokumente do kojih je došao Kebo i proslijedio ih Tužilaštvu, a u kojima se navodi da su iranski obavještajni punkt u Zenici, koji je bio aktivan od 1993. do 1995. godine, između ostalih posjećivali i Bakir Izetbegović, aktuelni lider SDA, i Šefik Džaferović, tadašnji šef Centra službi bezbjednosti Zenica, a sadašnji potpredsjednik SDA i čelnik Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Na djelu je klasična paraobavještajna akcija zamjene teza i prikrivanja identiteta. Nisu, dakle, sporni Izetbegović i Džaferović, sporan je Kebo, koji „napada Bošnjake“. Njemu treba začepiti usta, treba ga uplašiti, izmišljenim pričama i jeftinim konstrukcijama treba potkopati njegov kredibilitet kod tužilaca i javnosti.

Bošnjačka politička mafija to tako radi - prvo medijski snajperisti pokušaju ušutkati i zaustaviti donosioca kompromitirajućih vijesti ili nepoćudnog političkog rivala. Ako to ne uspije, stvar preuzimaju oni drugi snajperisti. U ratnom Sarajevu zvali su ih "Ševe".