NAUKA

Rusi traže da se tijelo princeze stare 2.500 godina vrati gdje je iskopano jer donosi nesreću

Prokletstvo ledene mumije

(B.P.)

25.12.2014

Istetoviranu mumiju je iskopala novosibirska naučnica Natalija Polosmak 1993. godine i važi za jedno od najvažnijih arheoloških otkrića 20. vijeka. Sumnja se da je umrla od raka kada je imala 25 godina, prenosi Telegraf.rs.

Mumificirani ostaci ruske Ajs Majden su otkriveni prije 21 godinu na velikoj nadmorskoj visini u jugozapadnom Sibiru.

mumija

Njeno uklanjanje dovelo je do zabrinutosti među lokalnim starješinama koji su željeli da se vrati na svoje počivalište. Drevna vjerovanja nalažu da je njeno prisustvo znak ulaska u svijet mrtvih.

 Arheolozi su pronašli nakit napravljen od filca, drveta, bronze i zlata, kao i mali kontejner kanabisa. Bila je obučena u dugu košulju pravljenu od kineske svile.

Najuzbudljivije otkriće je bilo je njeno iscrtano tijelo, što mnogi povezuju sa današnjom tetovažom. Nedavno su ruski naučnici otkrili da je njena smrt verovatno uzrokovana rakom, ali da je ona takođe pala sa konja pred kraj života.

Vjeruje se da je imala između 25 i 28 godina kada je umrla i  da je bila visine 1,63 metra. Njeni ostaci su tretirani od strane istog naučnika u Moskvi, koji je sačuvao tijelo bivšeg sovjetskog lidera Vladimira Lenjina.

Tijelo princeze Ukok provelo je protekle dvije decenije na naučnom institutu u Novosibirsku. Onda je ona bila premještena u specijalno dizajniranu komoru na republičkom Narodnom muzeju u Gorno Altajsku, ali su se mnogi usprotivili što su njeni ostaci izloženi javnosti.

Prve skice planova za novi mauzolej predstavili su Akai Kine, vođa Teles etničke grupe, i predsednik turskog Duhovnog centra Kin Altai.

Mauzolej će se nalaziti na platou Ukok na mestu gde je pronađena mumija 1993. godine. Planira se i njena sahrana.