GLOBUS

Poginulo 19 vojnika u napadima islamističke milicije u Libiji

Usljed napada zapalio se rezervoar nafte

Fena

25.12.2014

Najmanje 19 vojnika je poginulo u četvrtak u napadima islamističkih milicija na istoku Libije, gdje se zapalio rezervoar nafte usljed borbi, izvjestili su zvaničnici.

- Devetnaest vojnika je poginulo u napadima koje su izvele milicije koalicije Fajr Libiya (Libijska zora) u Syrtu i regiji 'Croissant petrolier', gdje se zapalio rezervoar u naftnom terminalu u Al-Sedri, nakon što je pogođen raketom - saopćio je vojni izvor.

'Croissant petrolier', gdje su terminali Al-Sedra, Ras Lanuf i Brega, najveći u Libiji, poprište je već nekoliko dana sukoba između vladinih snaga i islamističkih milicija Fajr Libyje.

- Četrnaest vojnika je poginulo u iznenadnom napadu na pripadnike bataljona 136, zaduženog za nadgledanje električne centrale zapadno od Syrta - saopćio je vojni izvor i precizirao da su još četiri vojnika  nestala u sukobima koji su uslijedili.

- Oružane snage su odbile u četvrtak napad milicija Fajr Libya, koji su pokušali preuzeti kontrolu naftnog terminala Al-Sedra - rekao je Ali El-Hassi, glasnogovornik čuvara koji štite naftne lokacije u ovoj regiji.

Bataljon 136 je povezan s vojskom, ali većina njegovih pripadnika su borci porijeklom iz plemena odanog generalu u penziji Khalifu Haftaru, koji pokušava da na strani snaga premijera kojega je priznala međunarodna zajednica, Abdalaha el-Thenija, ponovo zauzme libijske gradove koji su izmakli kontroli države.

Libija je 'potonula' u haos nakon svrgavanja Muamera Gadafija u roku od osam mjeseci, od sukoba 2011. godine.

Predata milicijama, zemljom upravljaju dva parlamenta i dvije vlade, jedni bliski islamističkim milicijama i drugi priznati od međunarodne zajednice, i natječu se za vlast.