OSTALI SPORTOVI

Marković: Cilj - prolazak u drugi krug

Selektor rukometne reprezentacije BiH za "Dnevni Avaz"

Feđa IBRULJ

25.12.2014

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine plasmanom na Svjetsko prvenstvo ostvarila je veliki uspjeh. Kada su naše "Zmajeve" mnogi otpisali, jer su s druge strane imali jaki Island, momci su kroz dvije teške utakmice izborili mjesto na rukometnoj karti svijeta.

Za većinu je i sam odlazak na završnu smotru nešto veliko, ogromno, bez obzira na to šta će uraditi na smotri najboljih u Kataru, koja počinje 15. januara.

Ogroman uspjeh

Tako bi razmišljala većina trenera, selektora, ali ne i Dragan Marković, koji skoro i ne koristi za naše pojmove već uobičajene fraze, tipa: “Već smo ostvarili ogroman uspjeh.”

Ne, Marković od početka priprema forsira jedan cilj, a to je prolazak u drugi krug uz maksimalan respekt svih protivnika, ali i uz ogromnu vjeru u ekipu.

Na početku razgovora za "Avaz" kratko smo se vratili duelima protiv Islanda. U dvije utakmice smo dali maksimum, ginuli smo za svaku loptu, na terenu ih izbacili, ali nakon odustajanja pojedinih reprezentacija, i Island će u Katar. Da smo kojim slučajem mi bili eliminirani, ovakav poklon ne bismo dobili.

- Ja ne bih volio na taj način doći na veliko takmičenje. Ne vjerujem da je i Islanđanima slatko, ali zato one ekipe koje na taj način izbore nastup, mogu biti veoma opasne. Meni se to ne sviđa i, da se kojim slučajem to dogodilo reprezentaciji BiH, ona se 100 posto ne bi našla na Svjetskom prvenstvu - kaže Marković.

On je ranijih dana podvukao da problemi sa povredama nisu ništa novo kada je u pitanju naša reprezentacija. Nikola Prce je na terapijama, svi vjeruju da će pomoći, za razliku od Marka Panića.

- Pogodio me je izostanak Panića. On, koji je pokrivao desnu stranu u odbrani i mogao je biti

džoker u nekim solucijama na srednjem beku, trebao je biti svojevrsno iznenađenje za protivnike. Jednako šutira objema rukama. Bez Marka smo sigurno kraći za tri-četiri gola po utakmici - kaže Marković.

Bosna i Hercegovina nastup na Prvenstvu otvara protiv Irana. Za većinu su nepoznanica, ali su na Azijskom prvenstvu završili ispred jedne Južne Koreje, koja je godinama bila neizostavna, pa ispred jedne Saudijske Arabije. Borut Maček, Slovenac, selektor je Irana.

- Za mene će presudna utakmica biti prva, s Iranom, zbog više razloga. Izuzetno je nezgodan protivnik, s vrlo dobrim trenerom. Čim on dolazi s naših prostora, onda je tu sve moguće. Irance sam pratio na nekim turnirima, alarm upozorenja je lagano uključen. Nisu nimalo naivna ekipa, prije svega, dobili su, ja bih rekao, na disciplini. Ta utakmica će biti ključna za nas - smatra Marković.

Suprotstavili smo se jednom Islandu, Danskoj, Bjelorusiji, selekcijama koje su, u poređenju s, recimo, Makedonijom, Austrijom, pa i s Tunisom, ipak malo, što se kaže, ispred njih. Oni bi morali biti naši konkurenti u borbi za prolazak u drugi krug.

Dvije pobjede

- Kada su u pitanju ekipe s ovih prostora, malo im nedostaje da se raspadnu u trenutku, ali imam ogroman respekt prema Makedoniji, o Hrvatskoj da ne govorim. Tunis vodi Sead Hasanefendić, koji ih je dobro posložio. Odranije znamo da igraju agresivno, nekada i na granici korektnog. Ozbiljna su ekipa, imaju dva mlada lijeva beka, iskusnog Teja, dobre golmane, s kojima radi Dado Mulabdić. Austrijanci imaju jak lobi, mnogo naturaliziranih igrača koji nose igru, igraju u Bundesligi. Nema lakog protivnika. Idealno bi bilo upisati dvije pobjede u prve dvije utakmice - smatra Marković.

Pitali smo bh. selektora kojeg bi protivnika volio izbjeći u drugom krugu.

- Iskreno, ne bih volio igrati protiv domaćina, koji će imati podršku sa svih strana, dok svakog drugog protivnika možemo pobijediti. Pa makar to bila i Španija. Svi se smiju kada ja to kažem, ali vjerujem u ovu selekciju. U naletu smo, puni smo samopouzdanja i, što je najvažnije, ova ekipa se ne predaje ni u jednom trenutku - zaključio je Marković.

O braći Karačić

Zanimalo nas je kojeg bi igrača Marković volio vidjeti u našoj ekipi.

- Uz Vražalića bih volio, recimo, da imam u ekipi jednog Fahrudina Melića. Obojica su krila, a obojica na svoj način mogu biti bekovi. Melić daje jedan poseban tonus ekipi, recimo da nosi ekipu, iako to obično rade bekovi. Interesantan je, recimo, i jedan Mladen Bojinović, tip igrača koji je pobjednik. Takav je donekle i Igor Karačić, Ivanov brat, splet okolnosti je htio da ne igra za nas, da izabere Hrvatsku. S bratom bi bio u sjajnom tandemu - kaže Marković. 

Nema pritiska pred Katar

Na pitanje da li je ekipa pod pritiskom, Marković kaže:

- Pritiska apsolutno nema, kod nas je obrnuta situacija. Mi uživamo u treninzima, u činjenici da smo se plasirali na veliko takmičenje. Ne bojimo se protivnika, pitanje je kako oni "uzimaju" nas. Zato će im biti teže prihvatiti poraz.

15. januara počinje Svjetsko prvenstvo u rukometu u Kataru

1. februara na rasporedu finalna utakmica u Kataru

24 najbolje reprezentacije na svijet uigrat će na smotri najboljih

4 selekcije iz svake grupe (četiri grupe) plasirat će se u nastavak takmičenja na Svjetskom prvenstvu