NOGOMET

EKSKLUZIV Kovač: Sa Marićem sam proveo tri prelijepe godine u Herthi

Selektor nogometne reprezentacije Hrvatske za "Avaz"

A. SOKOLOVIĆ

25.12.2014

Uprkos činjenici da nije dugo na selektorskoj funkciji, hrvatski nogometni stručnjak Niko Kovač dobro je osjetio slast i čemer trenerskog poziva na ovim prostorima.

Nakon što je "preko noći" zasjeo na "užarenu fotelju” i u doigravanjima uspio osigurati Hrvatskoj odlazak na Mundijal u Brazil, Kovač je u medijima važio za najveću zvijezdu i nešto najbolje što se moglo dogoditi nogometu kod naših susjeda – hvaljen je i slavljen, što je tipično za ovo podneblje!

Sjajni rezultati

Uslijedilo je ispadanje u prvom krugu Svjetskog prvenstva poslije poraza od boljeg Meksika i Niko je označen najvećim krivcem, kao čovjek na pogrešnom mjestu.

Nimalo nije bio pošteđen nemoralnih kritika, a na njegovu sreću, nije mu trebalo mnogo vremena da začepi usta sveznalicama, koje mu nisu dale nimalo vremena da krene zacrtanim putem.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i odlični rezultati "Vatrenih", bez poraza, ponovo su mu dali neograničen kredit i povjerenje...

Prije svega, čestitke na sjajnim rezultatima Hrvatske na startu kvalifikacija za Euro!

- Hvala najljepša na čestitkama – rekao je Kovač na početku ekskluzivnog telefonskog intervjua za "Dnevni avaz"

Jeste li očekivali da ćete s "Vatrenima" zabilježiti takve uspjehe nakon što niste prošli grupu na Mundijalu?

- U svakom slučaju, želio sam takav ishod i dobre rezultate. Cilj nam je bio da uzememo što više bodova i da što duže živimo bez poraza kroz kvalifikacije. Moji saradnici, igrači i ja čvrsto smo nastojali odraditi posao i držati se što bolje kako bismo imali jak temelj, koji će nam osigurati odlazak na Euro u Francusku.

Prošli ste dva teška gostovanja u Bugarskoj i Italiji.

- S tih, kako ste rekli, teških gostovanja vratili smo se bez poraza, uzevši četiri boda. Naravno, da nam je prije početka kvalifikacionog ciklusa neko rekao da ćemo osvojiti četiri boda, teško da bih mu vjerovao. No, bilo je odlično!

Kako komentirate rezultate Hrvatske i BiH na Svjetskom prvenstvu?

- Nije demagogija ako kažem da je ogroman uspjeh za male države, kao što su naše, otići na završnicu Svjetskog prvenstva. Naravno, uvijek je moguće napraviti bolje od dobrog, svi smo mi to željeli, ali to nisu subjektivne stvari niti je moguće ostvariti sve ono što mi želimo. Ko bi bio sretniji od nas da smo otišli dalje!?

Šta je nedostajalo "Vatrenima" i "Zmajevima" da prođu u drugi krug u Brazilu?

- Nijedan trener, u bilo kojem sportu, nema čarobni štapić pa da njime može rješavati sve želje i barijere. Stvaranje momčadi je proces i nema tog trenera koji ne želi pobjede i pobjede. No, da se do toga dođe, mora se dosta toga poklopiti, ostvariti zacrtano... Koliko god vjerovali u svoje mogućnosti, u sportskim natjecanjima treba i svojevrsna naklonost sreće... Mi je, kada to kažem mislim i na Hrvatsku i na BiH, nismo imali.

Šta je novo ponudio Niko Kovač pa je Hrvatska, nakon Brazila, hit kvalifikacija za Evropsko prvenstvo?

- Doigravanje s Islandom došlo mi je prebrzo, a nekako i nastup na Mundijalu. Nakon zajedničkog rada, vidljivo je po svemu, počevši od rezultata, da dečki sve više i više napreduju i uspijevaju odrađivati ono što je stavljeno pred njih. Već sam rekao da je stvaranje momčadi, tima, jedan proces, koji zahtijeva vrijeme i strpljenje. Negdje to ide brže, bezbolnije, manje primjetno, ali nismo svi u istim pozicijama. Mi nemamo stotine igrača koji mogu ravnopravno konkurirati za nacionalni dres, izbori su nam uži nego drugima...

Kako ste uspjeli preživjeti brojne udare medija u Hrvatskoj nakon Brazila?

- Čvrsto sam na zemlji, niti letim poslije pohvala i uspjeha niti očajavam zbog kritika, posebno ako su neiskrene i neutemeljene. Neki pojedinci kritizirali su bez činjenica samo da bi se oglasili zbog sebi poznatih razloga. Svaka kritika je prihvatljiva ako je dobronamjerna i konstruktivna. Takve apsolutno prihvatam! Ali, Bože moj, takav je ovaj život, trener je vječiti krivac i za najmanji neuspjeh bez obzira na to koliko daje za svoju ekipu.

Gdje je mjesto Hrvatske i BiH u trenutnom poretku svjetskog nogometa?

- Objektivno, i Hrvatska i BiH imaju dobre ekipe, stabilne reprezentacije. No, Hrvatska je tu otišla dalje, više i duže je zastupljena na svjetskoj i evropskoj sceni. Neću ništa novo reći ako kažem da danas svi igraju nogomet, ma što mi mislili sami o sebi. Tu smo gdje jesmo, ali ne smijemo se ovim zadovoljiti, tapkati u mjestu. Moramo vjerovati u sebe, raditi na poboljšavanju, jer uvijek može biti bolje. Hrđa brzo zahvati ako se ne glanca!

Što, onda, mogu ponuditi naše reprezentacije?

- Nije dobro ako se brzo zadovoljimo rezultatima, ma kakvi oni bili. Još zavisi od toga koliko se truda i rada ulaže, jer kako radiš, tako će ti se i vratiti. Maksimalan ulog donosi i maksimalnu dobit u ovom poslu. Današnji nogomet je u svakodnevnom napretku, a ako se taj trend ne prati, onda će se teško stići.

Šta je, prema Vašem mišljenju, uzrok krize u reprezentaciji Bosne i Hercegovine?

- Ne bih mogao na to pitanje odgovoriti, jer ne znam nikakve razloge koji su doveli do toga. Česti problem reprezentacija s ovih prostora je da, nakon nastupa na završnicama velikih natjecanja, dođe do svojevrsnih zasićenja i zastoja. Ne smije se stati ili ići istim tempom, mora se jače raditi. Je li to slučaj s BiH, uistinu vam ne bih mogao niti znao reći. Hrvatska je to prošla, doživjela. Pogledajte šta se događalo Hrvatskoj nakon nastupa na svjetskim i evropskim prvenstvima... Govorim općenito.

Koje igrače iz reprezentacije Bosne i Hercegovine najviše cijenite?

- Nekoliko reprezentativaca BiH poznajem još iz vremena dok sam i sam bio igrač u Bundesligi, protiv pojedinaca sam i igrao. Radi se o vrlo kvalitetnim igračima, a neugodno mi je nekoga izostaviti iako se radi o vrlo dobrim igračima. Kad već hoćete, reći ću vam nekoliko imena, poput Ibiševića, Džeke, Pjanića, Salihovića, Lulića, golmana Begovića... Mladi Hajdukov igrač Tin Sven Sušić bio mi je veoma zanimljiv i htio sam ga u U-21 Hrvatske dok sam vodio mlade "Vatrene". On mi je sasvim korektno rekao, zahvalivši se, da želi igrati za BiH. Iako je tada imao hrvatsku putovnicu.

Znamo da je to nezahvalno, ali nabrojite nam barem pet najboljih nogomataša iz ove regije?!

- Uh, teško! Ali evo: Modrić, Mandžukić, Rakitić, Perišić, Džeko, Pjanić, Lulić, Ibišević, Vučinić, Jovetić, Ivanović... To su imena koja su mi najbrže došla na pamet. Ma, ima tu izbor da bi lista bila prilično duga.

Posjeta roditeljima

Koliko često posjećujete Lusnić i Livno, odakle je porijeklo Vaših roditelja?

- Kad god mogu, posjetim rodni kraj mojih roditelja, a to je, u prosjeku, jedanput godišnje. Najljepše se osjećam kod svojih roditelja u Livnu.

Dok ste bili u berlinskoj Herti sarađivali ste s legendarnim Mostarcem Enverom Marićem?

- Siromašan mi je rječnik da bih se mogao izraziti o Enveru Mariću. On je ljudska veličina, gromada kao čovjek i vrhunski golman. Legenda, kralj, ljudina... O njemu se može pričati samo u superlativima... Proveli smo tri prelijepe godine u Berlinu. Ovom prilikom njemu i njegovim najdražima želim sve najbolje u novoj godini i životu - kazao je Kovač, koji je, ujedno, svim čitaocima "Avaza" čestitao Novu godinu i nastupajuće blagdane.

maric-25

Marić je zajedno s Kovačem radio u timu iz Berlina

Sjećanje na Vembli

Koja Vam je najbolja utakmica u nogometaškoj karijeri?

- Izdvojio bih onu reprezentativnu 2007. godine i pobjedu nad Engleskom na Vembliju, što je nekako najljepša priča u mojoj karijeri. Za primjer je i utakmica u dresu Bajerna 2001., kada smo pobjedom nad Boka juniorsima osvojili Interkontinentalni kup - kaže Kovač.

Nije sanjar

Imate li neostvarenu želju?

- Ja sam vrlo zadovoljan čovjek, nemam nerealnih želja. Nisam sanjar... Najbitnije mi je da smo zdravi, a sve ostalo je u Božijim rukama - kaže Kovač.

Protiv nasilja

Osudili ste divljanje huligana u Italiji, je li nacionalizam problem ove regije?

- Protiv sam svakog nasilja, ma kako se ono zvalo. Kako to spriječiti, stvar je institucija, jer se sjedenjem skrštenih ruku neće napraviti nikakvi pomaci. Ima tu bezbroj mogućnosti, počevši od edukacije navijača, razgovora... - smatra Kovač.

Protiv regionalne lige

Jeste li za formiranje regionalne lige?

- Ne, nisam pobornik te ideje. Bolje je neka svaka država ima svoju ligu, neka se zna ko je prvak svoje zemlje - kaže Kovač.