KULTURA

SAZNAJEMO Jure Franko producira mjuzikl "Mamma mia"

Skijaški as nakon pet godina pregovora dobio licencu za bivšu Jugoslaviju

L. SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

25.12.2014

Legendarni Jure Franko, osvajač srebrene medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, a danas uspješni biznismen, uspio je dobiti licencu za produciranje čuvenog svjetskog mjuzikla "Mamma Mia" na području bivše Jugoslavije.

Zahtjevan projekt

Kako "Dnevni avaz" saznaje, pregovori su trajali punih pet godina i kada je Franko dobio crno na bijelo, odmah je krenuo u realizaciju ovog velikog i zahtjevnog projekta. Tako je u Hrvatskoj postigao dogovor o saradnji s "Komedijom" iz Zagreba, u Srbiji je to Pozorište na Terazijama, a posljednjih dana u toku su dogovori za Bosnu i Hercegovinu.

Upravo iz tog razloga producent Tomislav Kašljević, Zeničanin sa zagrebačkom adresom, prije nekoliko dana sastao se u Ljubljani s Frankom. Mada detalji ovog sastanka kao ni cjelokupnog projekta još nisu dostupni javnosti, saznajemo da bi "Mamma Mia" na teatarskim daskama u regionu trebala biti postavljena 2105. s glumcima i ekipom s naših prostora.

franko-tomo

Franko i Kašljević: Susret u Ljubljani

"Mamma Mia" je jedan od najpoznatijih svjetskih mjuzikla i izvodi se u prestižnim teatrima na svim meridijanima. Mjuzikl se temelji na pjesmama legendarne švedske grupe ABBA, a Beni Anderson (Benny Andersson) i Bjorn Ulvaeus (Björn(, bivši članovi grupe koji su komponirali pjesme za ABBA-u, zaslužni su za ovoliki uspjeh mjuzikla. 

Milionska publika

Tako se u mjuziklu mogu poslušati najveći hitovi grupe kao što su "Chiquitita", "Super Trouper", "Dancing Queen", "Thank You For The Music", 'The Winner Takes It All", "SOS"... "Mamma Miu" gledalo je više od 10 miliona ljudi širom svijeta.

Iz ljubavi prema supruzi

Jure Franko već je producirao mjuzikl "Moje pjesme, moji snovi", a navodno se u svijet teatra otisnuo iz ljubavi prema supruzi Simoni, koja je glumica. Roditelji su dvoje djece.