NOGOMET

Osvajao je Zlatne kopačke, bio uzor Cristianu Ronaldu, a sad je narkoman koji se bori s ovisnošću

Tužna priča o jednom o najvećih talenata svijeta

(A. Vr.)

25.12.2014

 

Bio je jedan od najvećih talenata svijeta, golove je trpao nemilice, bio je na vrhu... No, priča Marija Jardela tužnija je nego što to sami početak sugerira.

Krenimo redom, brazilski nogometaš karijeru je započeo još u ranim 90-im godinama, prve seniorske minute odigrao je u Vasco da Gami, a vrlo brzo probio se do Evrope. Igrajući za Porto golove je zabijao kao na traci, u 125 nastupa postigao je 130 pogodaka, a u sezoni 1998./99. osvojio je Zlatnu kopačku, nagradu za najboljeg strijelca u Evropi.

Nakon toga okušao se i u Turskoj, u Galatasarayu se također nazabijao golova, ali mu je nedostajao Portugal pa se vratio nakon samo jedne sezone, ali ovoga puta u dres Sportinga. U isto to vrijeme tamo je stasao jedan klinac - Cristiano Ronaldo, koji je kasnije izjavio da mu je upravo Jardel bio idol, prenosi večernji.hr.

I tu je Brazilac nastavio s odličnom formom i po drugi puta u karijeri osvojio Zlatnu kopačku. A onda se dogodila prekretnica - nije pozvan u reprezentaciju za SP 2002. godine, na kojem je Brazil osvojio naslov prvaka.

To ga je pogodilo, a baš u to vrijeme je počeo tulumariti i povrijedio je koljeno tako što je pijan pao u bazenu.  Nakon toga više ništa nije bilo isto, mijenjao je klubove, nigdje nije ostavio veliki trag, a 2012. godine otišao je u mirovinu.

U međuvremenu mu je umro otac, pao je u depresiju i rastao se od supruge, počeo se alkoholizirati, ali i drogirati. Danas mu je kokain najveći neprijatelj i trenutno se pokušava odviknuti. Na dobrom je putu, ali pred njim je velika borba.

- Jednom sedmično idem psihijatru, uzimam lijekove i odlazim u Crkvu. Trudim se i to je svakodnevna borba, ali vjerujem da ću uspjeti, rekao je Jardel.

Mi se nadamo da će ovo ipak biti priča sa sretnim završetkom. Mario je nekoć bio poznat po jakom karakteru, a kako je dobivao bitke na terenu, uvjereni smo da će dobiti i ovu.