BIH

Prijedorski svećenik velikog srca

Marko Vidović organizirao nekoliko humanitarnih akcija nakon poplava

M. ZGONJANIN

25.12.2014

Marko Vidović, svećenik župe Prijedor, katoličke zajednice koja broji svega 400 osoba, smatra da kršćanstvo mora ići u pravcu priče da vjera bude i u djelima i ovo načelo pojašnjava i jednostavnim primjerom.

- Dođe mi dijete na vjeronauk. Ako mu je pukla tenisica i noge su mu vlažne, a ja mu govorim o Isusu Kristu, a on misli na svoje noge koje su hladne i mokre, mislim da neće biti efekta. Isto tako, ako nekom prokišnjava kuća, a on se treba radovati za Božić, a počne padati, sumnjam da bi ta radost bila na visini. Ne smije se dogoditi da neko u zajednici nema šta jesti, a ponajmanje to da u kući nema bar vreću brašna - kaže Vidović i dodaje da su ove godine u župi imali nekoliko akcija čiji je cilj bio da se ljudima pomogne i materijalno.
 
Sebe predstavlja kao nekog ko usmjerava pravac, a hvali grupu Holanđana, prijatelja župe, koji sakupljaju odjeću, obuću i ono što je dobro proberu i donesu u Prijedor. Sakupljaju i novac, pa su ove godine dvije petočlane obitelji, Poje i Burda, dobile i novi krov na kućama.

Nakon poplava, a uz pomoć „Caritasa“, svećenik je dijelio hranu, bijelu tehniku i namještaj poplavljenima. I tako unio zrnce radosti u život svojih 17 župljana. No, brata i sestru Jurić najviše je obradovao. Njima je za kratko vrijeme napravljena nova kuća, jer je stara potpuno stradala u poplavama.

Svećenik Vidović u Prijedor je stigao prije dvanaest godina. Sve do prošle bio je u župi Ravskoj kod Prijedora. Tu je, vidjevši na desetine djece s kvarnim zubima, inicirao zanimljivu akciju. 

- Popravili smo im zube. Za tu akciju uspjeli smo prikupiti 10.000 eura - kaže Vidović.  

Folcika za kardinala

Vidović je u Ravskoj svojevremeno prijatno iznenadio i kardinala Vinka Puljića. Na samo kilometar od župe, gdje se slavio Sveti Ivo, kardinal je dobio ključeve od Folcike. I to ne bilo kakve, već vrlo sličnu onoj koju je kardinal po Ravskoj vozio prije 40-ak godina, u vrijeme kad je tamo službovao.