BIH

Ovog Božića nema tradicionalnog porodičnog okupljanja u domu Sovića

Kuća maglajske porodice u poplavama potpuno uništena

N. BRADARIĆ

25.12.2014

Porodica Marijana Sovića Bate iz Maglaja ove će godine prekinuti višedecenijsku tradiciju božićnog okupljanja u staroj porodičnoj kući.

Blizina rijeke

Kuća koju je njegov djed sagradio 50-ih godina i koja se nalazi vrlo blizu rijeke Bosne, nakon majske poplave, totalno je uništena. Porodica Marija Sovića, supruga Elza i sinovi Deni (11) i Edi (6) ostali su bez krova nad glavom.

Decenijama su se u staroj porodičnoj kući na Badnjak okupljali članovi porodice iz Zagreba, Tuzle, Žepča i okoline Maglaja.

- Porodica se okuplja u ovoj djedovoj kući, tu proslavljamo Badnjak i Božić, zajedno idemo u svetište Leopolda Mandića na ponoćku. Ove godine tradiciju prekidamo, ali se iskreno nadam da ćemo već narednog Božića nastaviti tradiciju - rekao nam je Sović.

marijan-sovic55

Sović: Prekidamo tradiciju

Na kući se, kaže, već mjesecima nalazi apel za pomoć, ali ne nalazi ni na kakve odjeke.

- Da je kuća novija, sigurno da ne bi pretrpjela totalnu štetu. Prije sedam godina uložili smo značajna sredstva, kompletno obnovili kuću, uveli centralno grijanje, kupili novi namještaj i bijelu tehniku. Ništa nismo uspjeli spasiti - priča nam Sović.

Kada je voda počela opkoljavati kuću, Bato je suprugu i sinove uspio prebaciti na sigurnije mjesto i otići do posla.

Konkretna pomoć

Dodaje da su proteklih mjeseci nekoliko ambasadora i brojne humanitarne organizacije obilazili njihovu kuću, slikali se i odlazili, bez ikakvog konkretnog nagovještaja za pomoć.

- Objekt se mora rušiti, zidovi tonu i niko se ne može uklopiti u tolike troškove. Nikakvog razumijevanja ni konkretne pomoći nema - ogorčen je Sović.

Nema novca

Sović dodaje da su i u Općini Maglaj upoznati s njegovim slučajem. Priča da je konkurirao i za dobivanje sredstava iz Federalnog fonda za pomoć stradalima, ali mu je rečeno da su ta sredstva namijenjena samo za obnovu kuća koje su totalno uništene djelovanjem klizišta.

- Prihvatio bih ja i tih 35.000 KM i na temeljima stare napravio novu kuću - kaže on.