BIH

Dodik: Opasno bi bilo da Srbija ostane neutralna, a Republika Srpska ide u NATO

Predsjednik RS za ruske medije

Srna

25.12.2014

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je javno mnjenje Srpske protiv ulaska u NATO i ocijenio da bi bila opasna situacija da Srbija ostane neutralna, a da Republika Srpska ide ka članstvu u NATO.

Dodik je naveo da odluku o ulasku u NATO treba da donese narod Republike Srpske na referendumu, ali da je sada javno mnjenje u Srpskoj protiv takve integracije.

"To je logično, ako se uzme u obzir cijeli niz istorijskih razloga. Jedna od tih činjenica je i to što je NATO prije 20 godina bombardovao Srbe u BiH, a potom i Srbiju", rekao je Dodik za najpoznatiji ruski portal vijesti "Lenta.ru".

Napominjući da je Srbija, poslije NATO bombardovanja, proglasila vojnu neutralnost, Dodik je ocijenio da ne bi bilo dobro i da bi bila opasna situacija da Srbija ostane neutralna, a da Srpska ide ka članstvu NATO.

"Još jedan važan detalj je to što je jedna od glavnih država sprovodnika ideje integracije BiH u NATO Turska, koju Srbi ne doživljavaju pozitivno. To je loš znak", rekao je Dodik.

Osim toga, naveo je on, ljudi ne vide nikakve pluseve od takvih integracija, nego samo maglovita obećanja.

Dodik napominje da NATO nije politički neutralna organizacija i da, uz sve to, u BiH postoji problem složenih političkih odnosa unutar zemlje.

"Sve to ukupno dovodi do toga da javno mnjenje u Republici Srpskoj ne podržava integracije u NATO", napomenuo je Dodik, navodeći da on kao predsjednik i političar to treba da ima u vidu.

Dodik je naveo da je nejasno koliko su dobre i integracije u EU, navodeći da je evrooptimizam opao.

"Mi ne možemo da budemo izolovana zemlja, mi moramo da budemo integrisani. Nas faktički prisiljavaju da se integrišemo u EU. Nejasno je koliko je to dobro. Može se reći da nivo eurooptimizma nije takav koliki je bio prije nekoliko godina, kako ovdje, tako i u samoj EU. Ali, ipak, taj projekat je i dalje snažan projekat", dodao je predsjednik RS.