BIH

SKANDAL Babić: U školama učimo o amebama, ali ne o seksu!

Nakon pisanja svjetskih medija o trudnoćama maloljetnica

V. STEVANOVIĆ

25.12.2014

Nenad Babić, banjalučki ginekolog i koordinator za reproduktivno zdravlje manjeg bh. entiteta, nije ni sanjao koliku će prašinu podići informacija koju je prenio medijima da je sedam maloljetnica tokom jedne đačke ekskurzije zatrudnjelo. Priču koju je objavio naš list posljednjih dana prenijeli su svjetski mediji, među kojima i tiražni "Daily Mail" i njemački "Bild".  

Velika opomena

Šokantan slučaj Babić je spomenuo u kontekstu borbe protiv maloljetničkih trudnoća koje su postale problem za bh. društvo. Nakon što je slučaj dobio svjetske razmjere dr. Babić kaže u otvorenom razgovoru za "Dnevni avaz" da ne želi da sve ode u pogrešnom smjeru te odbija govoriti o detaljima slučaja koji je spomenuo u javnosti. 

Posebno nakon što je u stranim medijima objavljena njegova izjava da su sve djevojčice pobacile. Babić negira i neke detalje koje su objavili mediji, ali i dalje upozorava da takvi slučajevi moraju biti opomena. 

- Ne želim govoriti konkretno o tom slučaju, ali šta drugo možemo očekivati u maloljetničkim trudnoćama osim da se završe abortusom. Međutim, ne želim reći je li bio takav ili kakav je bio ishod ovih maloljetničkih trudnoća. Nemam uvida u to i ne želim špekulirati. Nije tačno ni to da su iz Banje Luke, niti sam to rekao, kao ni to da su išle u Sarajevo na putovanje - naglašava Babić. 

Ključno je, kaže, da je ovaj problem veliki i aktuelan te da se on dogodio u BiH. On, kako kaže, otvara niz pitanja za resorne institucije, poput seksualnog obrazovanja djece.

- Ministarstva prosvjete i zdravlja trebaju korespondirati u vezi s ovim pitanjem. Ako u školama možemo učiti o amebama, zašto ne možemo o sebi i seksu - napominje Babić.

Nevažno je, kaže, iz koje su sredine djevojčice koje su se gravidne vratile s ekskurzije. Problem maloljetničke trudnoće i dalje je aktivan, napominje, i nije riješen pričom o ovom slučaju.

- Problem je veoma razvijen i treba mu prići. U svim sredinama se ovaj problem udomaćio - ističe Babić. 

Tačan broj

Za to vrijeme, ginekolog Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banja Luka Vladimir Perendija kaže da entitet nema podatke o tačnom broju maloljetničkih trudnoća, već samo o onom koji dobivaju iz bolnica koje evidentiraju i vode slučajeve.

- U ovoj godini na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KC Banja Luka vodili smo pet maloljetničkih trudnoća koje su završile porođajem. Uvijek su s rizikom, u svakom smislu, jer maloljetnica nije biološki ni psihološki zrela za trudnoću i porođaj, vrlo često tek u poodmakloj trudnoći kaže da je trudna, kada su termini za utvrđivanje određenih anomalija kod ploda već prošli - napominje Perendija za naš list.

Djeca ostaju gravidna

Stepen seksualnih znanja i sloboda ranijih godina bio je niži, kao i procent maloljetničkih trudnoća, kaže Babić.

- Emancipacija društva predstavlja širenje slobode i to je dobro, ali nije dobro da to pratimo na ovaj način, ako ne znamo ništa o kontracepciji, a djeca nam imaju seksualne odnose sa 12 i 13 godina i ostaju gravidna. Sloboda sa neznanjem nije sloboda - napominje Babić.