BIH

Nema zakonske osnove za uplate sredstava socijalne pomoći tuzlanskim radnicima

Nakon što su noć proveli u Srebreniku

Autor:M. Ahmedić

25.12.2014

21:50 Upravo su završeni pregovori između predstavnika sindikata radnika i premijera Umihanića, gdje im je premijer kazao da je problem uplata sredstva socijalne pomoći radnicima. Navodno, nema zakonske osnove. Međutim, predstavnici su mu odgovorili da postoji način da im se uplate sredstva, a to je preko gradskih sindikata.

- Kazali smo Umihaniću: upatite nam sredstva preko gradskih sindikata jer su oni i odobrili da se izvrše uplate radnicima na njihove račune - kazao je Dževad Mehmedović, predsjednik sindikata radnika Dite.

On dalje navodi da im je Umihanić odgovorio da mora da se konsultuje sa ostalima da vidi da li za to postoji zakonska osnova.

- Dali smo premijeru i kompletnoj Vladi kao i ostalim vlastima da sutra do 12 sati jave da li će nam biti uplačena sredstva na račun i da li su već na računu. Ne bude li to urađeno, mi u 12 i minut nastavljamo dalje u onome što smo i naumili, ka graničnom prijelazu u Orašju - poručio je Mehmedović.

21:10 Upravo je premijer Tuzlanskog Kantona Bahrija Umihanić stigao u Ormanicu gdje su tuzlanski radnici ostali da prenoće.

- Danas je na sjednici Skupštine TK usvojena prva tačka dnevnog reda o socijalnoj pomoći radnicima, kao i rebalans budžeta. Oba zahtjeva radnika su usvojena. Sutra ćemo imati više informacija, te ćemo vam javiti za ostale zahtjeve koje imate. Apelujem na predsjednike sindikata da pozovu radnike da odu svojim kućama - kazao je radnicima Umihanić.

Međutim, radnici su počeli negodovati te se iz mase Umihanić u pratnji policije zajedno sa predstavnicima sindikata radnika uputio u obližnji restoran kako bi se dogovorili da li će pristati na premijerov prijedlog ili ne.

th-premijer

19:15 Kako javlja "Avazov" reporter, premijer Tuzlanskog kantona, Bahrija Umihanić bi uskoro trebao posjetiti radnike u Ormanici.

-Upravo mi je premijer javio da je krenuo iz Živinica prema Ormanici gdje se mi nalazimo. Kazao je da dolazi s prijedlogom koji će nam saopćiti kada stigne - istaknuo je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika "DITA-e".

Dalje je naveo da je Umihaniću kazao da ga radnici čekaju.

17:00 Radnici se upravo smještaju u prostorije Koloseuma u Ormanici gdje će prenoćiti.

- Ovdje ćemo večeras odmoriti. Nastavljamo sutra dalje put Orašja, ako od žuljeva ne budemo mogli hodat nastavit ćemo puzajući - kazao je predsjednik Sindikata radnika „DITA-e“ Dževad Mehmedović.

15:48 - Ostajemo ovdje gdje ćemo i prenoćiti, ne vraćamo se u Tuzlu, dok nam neko od vlasti ne javi da su uplaćena sredstva socijalne pomoći u iznosu od 400 KM, ali ne samo na riječima, nego kad i provjerimo da su na računu. Zahtjevamo i formiranje Skupštine TK do nove godine. Upravo smo dobili informaciju da se formiraju tijela u Skupštini TK, ali mi u to ne vjerujemo - kazao je predsjednik Sindikata radnika „DITA-e“ Dževad Mehmedović.

Dalje je naveo, da ako im se uplate sredstva, i vrate se svojim kućama, te ako formiraju Vladu, radnici ne odustaju ni od ostalih zahtjeva, a to je pokretanje proizvodnji i uvezivanje radnog staža.

„Ako nova vlast to ne učini, ponovo ćemo krenuti ovako“,

dzevad-mehmedovic

Dževad Mehmedović

14:36  Jedan od radnika Konjuha iz Živinica koji se nalzi u koloni radnika ogorčen je situacijom.

- Trideset godina radim u Konjuhu. Tolike godine, a doživio sam pod stare dane ovo što nam se događa, ali Bog je dao neku snagu i još me noge slušaju. Idemo dalje - kazao je Jahić Junuz

jahic-junuz

Jahić Junuz

14:19 Radnici "Aide" Naidi Husomanović je pozlilo, a vozilo Hitne pomoć upravo ju je odvezlo za Tuzlu. U Ormanicu su došli i predstavnici Zlatnih ljiljana grada Tuzle ispred svih udruženja koja su vezana za borce kako bi radnicima pružili punu podršku.

13:35 - Definitivno smo odlučili ostati ovdje u Ormanici i prenoćiti. Ne možemo dalje, potreban nam je malo duži odmor stoga smo se i odlučili da ostanemo ovdje. Kad ćemo krenuti dalje još uvijek ne znamo ništa - kazao nam je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika "Aide".

13:25 Radnici se trenutno nalaze na parkingu ispred restorana u Ormanicu gdje ih je dočekalo kombi vozilo Doma zdravlja Gradačac, te kombi sa paketima za savkog od radnika.

11:47 Radnici upravo nastavljaju put ka graničnom prijelazu u Orašju i usput poručuju tuzlanskoj vlasti da im se ispuni:

1. Da im podijele socijalnu pomoć u iznosu od 400 KM.

2. Uvezivanje radnog staža

3. Materijalno zbrinjava radnika do zaposlenja

4. Da se ništa od ta tri zahtijeva ne usvoji nego da im se ispuni prelazak preko granice - kroz smjeh je kazao Izudin Hirkić

izudin-hirkic

Izudin Hirkić

- Kad se oni mogu zezat s nama mjesecima, što nebi mogli i mi? - kažu radnici.

11:34 Kolona sa radnicima se nalazi na parkingu motela Ruž u Špionici gdje volonteri Crvenog križa iz Srebrenika previjaju radnike koji su dobili žuljeve.

- Jesmo slomljeni od puta, ali bitno je da nam se ne može slomiti duša i naš duh. Ne odustajemo i idemo dalje - kazla Edina Aličić predsjednica Sindikata Fabrike obuće „Aida".

11:05 Nakon kratkog odmora, obespravljeni radnici iz TK su nastavili svoj put prema Graničnom prelazu Orašje.

nastavak-puta-12

11:00 Upravo su radnici iz Tuzle sjeli na cestu kako bi odmorili. Divni volonteri Crvenog križa Srebrenik previjaju radnike koji imaju velike žuljeve.

Radnici su neizmjerno zahvalni ovoj djeci iz Crvenog križa, koji će ih pratiti do mjesta Ormanicu.

volonteri-34

Volonteri Crvenog križa Srebrenik pružaju pomoć radnicima

"Ja se divim ovim ljudima i kako su uopšte živi kad su jučer ujutro iz Tuzle krenuli pješke. Noge su im otekle od hodanja i od velikih žuljeva. Mi evo pješačimo od Srebrenika, iako smo mladi, već smo se umorili. Ne možemo zamisliti kako se oni osjećaju, a većinom svi imaju više od 50 godina", rekla nam je Umihana Ibrić, volonterka Crvenog križa Srebrenik.

volonteri-1

Umihana Ibrić, jedna od volonterki Crvenog križa iz Srebrenika

10:40 Kako javlja novinarka "Dnevnog avaza" na licu mjesta  radnici obespravljenih firmi iz TK upravo ulaze u naselje Špionica prema Ormanici. Kako kažu radnici još se nisu umorili, a kad se umore sjest će i odmarati na cesti, te nastaviti dalje. Također mnogi od njih uzvikuju: "Još uvijek u nama ima snage da se borimo"!

protest-tuzla-55

tuzla-24

9:15 Obespravljeni radnici su upravo krenuli prema Graničnom prelazu Orašje, a volonteri Crvenog križa ih prate do mjesta Ormanice.

radnici-222

Obespravljeni radnici propalih firmi Tuzlanskog kantona prenoćili su sinoć u Srebreniku, odakle će danas nastaviti svoj put ka Graničnom prelazu Orašje. Kako nam je kazao potpredsjednik Sindikata radnika DITE Hrustan Muminović, svi radnici su bili oduševljeni odnosom prema njima, ali i dodali kako im ništa nije falilo.

Načelnik Općine Srebrenik je priredio tuzlanskim radnicima doručak u 8 sati.

"Uporavo smo doručkovali. Načelnik Općine Srebrenik Nijaz Omerović je došao kako bi nas pitao da li je sve tokom noći bilo uredu i da li nam je šta falilo. Svi smo bili prezadovoljni, a volonteri iz Crvenog križa Srebrenik su cijelu noć igrali oko nas. Tuzlanski radnici su aplauzom pozdravili načelnika i sve građane Srebrenika. Zar ovako neko može nam širom otvoriti vrata i na ovako dobar način nas dočekati. Riječ hvala je malo", kazao je Hrustan Muminović, potpredsjednik Sindikata radnika DITE.

Dalje je poručio da je Tuzla po usluzi vlasti "crna rupa" u Bosni i Hercegovini. Također, kako je kazao vrše se trenutne pripreme gdje će svi radnici u 9 sati nastaviti svoj put prema svom cilju, a to je Granični prelaz u Orašju.