BIH

Mandrapa: Samo na sudu mogu spriječiti poskupljenje!

Član FERK-a tvrdi

M. AŠČIĆ

25.12.2014

Risto Mandrapa, član Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK), rekao je jučer za "Dnevni avaz" da je odluka o poskupljenju struje za bh. domaćinstva od 1. januara konačna i da ona ne može biti revidirana bez obzira na ogorčenje građana. Mandrapa misli da situacija nije "toliko dramatična", ističući da se odluke FERK-a mogu promijeniti jedino sudskim putem.

- Naša odluka je konačna. Jedino je moguće osporiti na sudu, i to pokretanjem upravnog spora. No, ne znam ko bi to mogao uraditi. Oni koji misle da su oštećeni, svakako, mogu. Ali mi smo odluku donijeli transparentno i nema ništa sporno niti se bilo ko može miješati u to - kaže Mandrapa. 

Ustvrdio je da je tačno da je "Elektroprivreda BiH" u zahtjevu za povećanje cijene električne energije navela da ima milionske obaveze koje se odnose na plaćanje nameta koji se tiču vodnih i naknada za okoliš. Riječ je o skoro 30 miliona KM.

- To je svakako jedan od razloga. Znam da EPBiH ima obavezu prema općinama Tuzla, Zenica, Mostar. Samo za vodnu naknadu moraju platiti sedam miliona KM - kaže Mandrapa, tvrdeći da taj novac "ide građanima". 

Ne brinite, o vama brine Vlada FBiH!

Mandrapa navodi da cijena viša za 4,33 posto ne predstavlja veliko poskupljenje. Na konstataciju da je građanima u BiH svaka marka k'o kuća, jer jedva sastavljaju kraj s krajem, kazao je da Vlada FBiH subvencionira socijalno ugrožene kategorije.  

- Istina je da je svaka marka važna, ali o najugroženijima brine Vlada FBiH - kaže Mandrapa. 

Ostalo je nejasno je li ozbiljan ili ironičan.