BIH

Sav prihod za izgradnju roditeljske kuće, za oboljelu djecu od malignih bolesti

U Vladi Republike Srpske “Donatorsko veče- S ljubavlju hrabrim srcima”

Autor:V. S.

24.12.2014

Donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima”, koju tradicionalno organizuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, biće održano večeras u Vladi Republike Srpske u Banjoj Luci s početkom u 20 sati, a u isto vrijeme i humanitarni koncert na Trgu Republike Srpske u ovom gradu.

Humanitarni broj

Sav prihod koji bude prikupljen na ovoj večeri, biće doniran za izgradnju roditeljske kuće u Banjoj Luci, za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Kao i ranijih godina, na humanitarni broj 1458, javljat će se zvaničnici i javne ličnosti iz različitih sfera života Bosne i Hercegovine i regiona. Podsjetimo, prethodnih godina bili su to aktuelni predstavnici izvršne vlasti Srbije i BiH, vjerski velikodostojnici, te zvijezde glumačkog i estradnog miljea, kao i poznata TV lica, među kojima Zdravko Čolić, Dragan Bjelogrlić, Mato Đaković... Za sada nam je potvrđeno, da neće biti većih izmjena u pogledu reprezentativnosti zvanica, kao i da će podršku ovogodišnjoj večeri dati Željko Samardžić, grupa “Miligram” , Vlado Georgijev, Romana Panić...

Humanitarni broj je aktiviran od 15. decembra do 14 januara 2015 godine i to od strane Udruženja roditelja oboljele djece od malignih bolesti “Iskra”, koji su i inicijatori projekta izgradnje kuće. Vlada RS odobrila je 50 000 KM za izgradnju kuće.

Psihička podrška

Liječenje djece s malignim oboljenjima dug je i mukotrpan proces koji zahtijeva ogromnu fizičku i psihičku snagu, te mnogo materijalnih sredstava, a oboljela djeca koja se iz čitave Republike Srpske liječe na dječijoj onkologiji Kliničkog centra u Banjoj Luci nemaju uslove boravka s roditeljima, iako je to od presudne važnosti za tok liječenja.

Roditeljsku kuću bi činilo sedam apartmana, kuhinja, trpezarija, igraonica sa dnevnim boravkom, vešernica, učionica, tiha soba za razgovor sa psihologom, kancelarija i hodnik, a u dvorištu zelena površina sa igralištem i nekoliko parking mjesta. Planirano je da to bude dom za svu djecu koja boluju i liječe se od najtežih bolesti u RS, i da se zbog toga u kući ne provode terapije niti vizite.

Novac prikupljen na humanitarnim brojevima i donatorskim večerima

2010. godine - 300 000 KM, za djecu oboljelu od malignih bolesti

2011 godina - 550 000 KM, za djecu s posebnim potrebama

2012 godina - 700 000 KM, za djecu oboljelu od dijabetesa

2013 godina- 50 000 KM, za djecu oboljelu od autizma (samo tokom donatorske večeri)