BIH

ŠOKANTNO Bihaćki imam tvrdi da je izbore u IZ režirala SDA!

Abid ef. Veladžić optužuje muftiju i Izetbegovića

Autor:M. DEDIĆ

24.12.2014

Abid ef. Veladžić, penzionisani imam i čovjek bez dlake na jeziku, koji je u pet mandata prije i nakon rata bio sabornik IZBiH, tvrdi da su izbori u IZ u Muftijstvu bihaćkom "kulminacija lopovluka i munafikluka".

Tvrdi da su izbore zajedno proveli muftija Hasan ef. Makić s vodećim ljudima iz Stranke demokratske akcije te da je konkretno riječ o izboru sabornika iz Medžlisa IZ Bihać. Također, tvrdi da je na području svih muftijstava odrađeno tako da u Sabor IZBiH uđe što veći broj članova SDA.

Ko je naibu-reis

- U Sarajevu je naibu-reis Bakir Izetbegović, a u Bihaću je naibu-muftija Sead Kadić, predsjednik SDA Bihać i zastupnik u Parlamentu Federacije BIH. Oni su zajedno s ljudima iz IZBiH izrežirali izbore - kaže ef. Veladžić u reakciji.

abid-ef-veladzic

Ef. Veladžić: Izrežirani izbori

No, prozvani muftija Makić to demantira, tvrdeći da su izbori regularni i da on nije imao ništa s prijedlozima za sabornike.

- Prijedlozi za sabornike došli su od glavnih imama i predsjednika svih 11 medžlisa na zajedničkoj sjednici. Ja s tim nisam imao ništa i lično nisam predlagao nikoga. Ti prijedlozi potom su otišli Okružnoj pa onda Glavnoj izbornoj komisiji - kazao je muftija Makić.

hasan-makic

Muftija Makić: Demantira tvrdnje

No, ef. Veladžić ne odustaje i kaže da su "u Bihaću iz francuzice muftije Makića i glavnog bihaćkog imama tobože slučajno kao kandidati za sabornika iskočili Šemsudin Dedić (SDA), bivši krajiški premijer i bivši federalni zastupnik, te Mirsad Veladžić, nekadašnji guverner Unsko-sanskog kantona (USK)".

- Mene je za sabornika predložilo 6.000 mještana iz naselja Privilica, Jezero i Nova Četvrt, ali moja prijava nije ni razmatrana, mene su "preskočili". Znali su da, ako dođem ja kao kandidat, njihovi kandidati, te profanisane političke prostitutke, nemaju ni promila šanse - kaže Abid ef. Veladžić.

Kršenje odredbi

Dodaje da je slično odrađeno i u Bužimu, gdje je sabornik aktuelni načelnik općine Agan Bunić (SDA), u Cazinu, gdje je glavni imam Said ef. Mujakić odan vlastima, Velikoj Kladuši itd.

On navodi i niz drugih vanustavnih i vanstatutarnih nepravilnosti prilikom izbora u IZ, a kao najbanalniji navodi slučajeve u četiri bihaćka džemata.

- Jedna osoba može biti predložena samo u jedan organ. Tako su u džematima Brekovica, Bakšaiš, Čavkići i Pokoj izabrane nove mutevelije, a onda su svu četvoricu po režiji "odozgo" izabrali i u Izvršni odbor Medžlisa IZ Bihać - priča Abid-efendija.

Govorio o rasipništvu

Veladžiću je 2011. godine bivši reis Mustafa Cerić potpisao otkaz zbog lažne optužbe da je pištoljem prijetio sekretaru Muftijstva Nuriji Kazaferoviću i muftiji bihaćkom Hasanu ef. Makiću. Sud je dao za pravo Abidu ef. Veladžiću, ali su mu od tada vrata Muftijstva zatvorena.

- Nebrojeno puta sam u Saboru IZBiH govorio o rasipanju novca za gradnju bihaćke džamije. Na kraju mog saborničkog mandata tadašnji reis Mustafa ef. Cerić, svjestan istine o kojoj sam govorio, pitao me: “Abid-efendija, hoćeš li mi halaliti?“. Godinu-dvije kasnije reis Cerić lično me nagradio odlaskom na hadž, ali 2011. zaboravio je sve i potpisao mi otkaz - priča ef. Veladžić.