BIH

Tuzlanski radnici prenoćit će u Sportskoj dvorani u Srebreniku, ujutro nastavljaju put prema Hrvatskoj

Ostavljaju domovinu, odlaze u EU

Autor:M. Ah. / J. Be.

24.12.2014

20:30 Svi radnici su se smjestili u Sportskoj dvorani Srebrenik. Zahvalni su građanima na lijepom prijemu. 

- Zahvaljujemo se građanima Srebrenika kad su nas ovako lijepo dočekali u ovoj dvorani. Dočekali su nas sa pripremljenim dekama, dušecima i jastucima, a čekali su nas i pripadnici Crvenog križa Srebrenik. Oni su nam odmah ukazali prvu pomoć jer su mnogi tuzlanski radnici dobili žuljeve prilikom pješaćenja do Srebrenika - poručila je Emina Busuladžić, predsjednica štrajkačkog odbora Dite. 

Pripadnici Crvenog križa Srebrenik konstantno donose hranu, piće i sve što je potrebno radnicima. Po cijeloj dvorani volonteri Crvenog križa masiraju umorne noge radnicima te kome je potrebno ukazuju prvu pomoć. 

sportska-dvorana-tuzla

Sportska dvorana Srebrenik

18:50 Tuzlanski radnici upravo su stigli u Sportsku dvoranu u Srebreniku.

Trenutno se smiještaju u dvoranu, a ujutro nastavljaju put prema Hrvatskoj.

17:19 Svi radnici se trenutno odmaraju u Dubokom Potoku gdje su ih mještani dočekali sa sendvičima, paketima sokova i jogurta, a umorni i zgladnjeli radnici su rado prihvatali hranu.

- Evo dočekali smo radnike, ovdje su predahnuli, malo se odmorili i krenuli dalje put ka Srebreniku. Odavde niko nije otišao ni gladan ni žedan - kazao je Hodaj Azem vlasnik pekare Adrija u Dubokom Potoku.

Radnici su na brzinu pojeli sendviče i hrabro nastavljaju dalje prema Srebreniku.

- Osjećam se hrabo, puna sam samopouzdanja i svi skupa hrabro krećemo naprijed - kazala je Edina Aličić, predsjednica Sindikata Fabrike obuće „Aida"

15:48 Radnici trenutno prolaze kroz naselje Potpeć na putu prema Srebreniku. Hrabri tuzlanski radnici, iako od ranih jutarnjih sati iz Tuzle pješače prema Srebreniku, neumorni su i sa punom snagom idu dalje. Kažu, drže se svoje rečenice:"Nećemo odustati od svog cilja da stignemo na granični prijelaz u Orašju!"

14:06 Radnici upravo dolaze u mjesto Previle. Mještani su uz cestu postavili veliki sto na koji su stavili vodu i sokove kako bi se radnici iz kolone osvježili. Radnike je pored velikog broja stanovnika Previla dočekao i veći broj policijskih snaga.

M. Ahmedić

Predsjednik Sindikata radnika Livnice Zikrija Đulović radnicima je uzviknuo:" U hodu se poslužite i nastavljamo dalje".

Mještanin Previla Himzalija Mešić radnicima je kroz suze poželio sreću.

- Želim ovim radnicima sretan put i da im se ispuni to što su naumili. Teško je o ovome išta reći. Želim im svu sreću - kazao je nezaposleni Mešić.

12:42 Mještani Dobrinja radnicima daju namirnice da imaju za daljnjeg puta.

mjestani-dobrinja-daju-namirnice-radnicima

Radnici na svom putu ka Orašju imaju policijsku pratnju koja se nalazi ispred i iza kolone. Pošto radnici idu jednom trakom, vozila iz suprotne strane čekaju u koloni da im policija da znak da nastave.

Radnici uzvikuju mještanima i vozačima u koloni: "Ovdje ne valja idemo u Evropsku uniju hajte i vi, ovo do čega su nas doveli je sramota za BiH", " I usput šaljemo maksuz selam za Bahriju koji nam nije mogao ni koricu hljeba poslati kao i svima ostalima koji su u udobnim foteljama".

12:22  Radnici upravo prolaze kroz mjesto Dobrinja na svom putu ka Srebreniku.

M. Ahmedić

11:46 Radnici su nakon manjeg predaha i odmora krenuli dalje put Dobrinje prema Srebreniku.

11:35 Predstavnici Sindikata radnika Dite tokom pauze radnicima su dijelili mandarine. Radnik Konjuha Nerves Aljić kaže: "Evo jedem hljeb, imam samo komad, ali dat će mi neko još malo".

nerves-aljic

11:16 Radnici se upravo nalaze u mjestu Ljepunice gdje odmaraju na benzinskoj pumpi Simbra, nakon kratke pauze nastavljaju dalje.

M. Ahmedić

10:40  Stanovnici Mihatovića uzvikuju „Šta uradiše narodu, istjeraše ih“!

10:20  Radnici prolaze kroz mjesto Mihatovići prema Srebrenku, gdje ih na ulici dočekuju stanovnici kako bi im pružili podršku.

9:31  Radnici su krenuli sa petlje prema graničnom prelazu u Orašju. Veći broj policajaca prati radnike, te na tom izlazu iz Tuzle vlada velika gužva. 

"Idemo prema Orašju. Ne znamo šta da očekujemo kada dođemo tamo. Nama je cilj da tamo dođemo", kazao je potpredsjednik Sindikata radnika Fabrike obuće "Aida“
Hasan Užičanin.

9:25  Svi radnici su stigli do petlje Šićki Brod na izlazu iz Tuzle. Njima su se u međuvremenu priključivali radnici „Dite“ i „Konjuha“.

Radnici uzvikuju parole „idemo iz BiH“ i „idemo u Siriju“.

„Imam u kesi samo komad hljeba i nekoliko eura u ruci, valjda će nam neko nešto udijeliti, a ja poručujem vlasti, ako nas vrate sa granice, a vjerovatno ćemo imati crveno svjetlo, i ako se ponovo vratimo u Tuzlu, nećemo paliti zgrade i državne institucije kao u februaru, nego ćemo direktno napasti na imanja onih koji su na vlasti“, kazao je radnik „Konjuha“ Jašarević

8:15  Oko 50 radnika "Aide“ krenuli su prema petlji Šićki Brod gdje ih čekaju radnici ostalih propalih firmi. 

Upravo se radnici Tvornice obuće „Aida“ okupljaju u objektu ove tvornice kako bi krenuli prema petlji Šićki Brod, gdje će se udružiti s ostalim radnicima propalih firmi „Dite“, „Livnice“ i „Konjuha“ iz Živinica, te zajedno nastaviti pješke na put prema graničnom prijelazu u Orašju.

Kao što su i najavili na zadnjem okupljanju ispred Skupštine TK-a u ponedjeljak, 22. decembra, na ovaj korak su se odlučili zbog neispunjavanja radničkih zahtjeva, neformiranja vlasti u kantonu, a na što su ukazivali kroz brojne proteste koje su održali poslijednjih mjeseci.

- Trenutno se okupljamo u „Aidi“ i u 8.00 sati krećemo pješke prema petlji u Šićkom Brodu, a trebali bi stići do 9.00 sati. Tamo na čekaju ostali radici „Dite“, „Livnice“ i „Konjuha“. Zatim ćemo nastaviti pješke na put prema graničnom prijelazu u Orašju - kazao je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika „Aide“.

Podsjećamo, radnici su kroz brojne proteste ukazivali vlastima na hitno formiranje Skupštine TK-a, kako bi iznašla rješenje za uvezivanje radnog staža i materijalnog zbrinjavanja radnika sve do uposlena.

Međutim, kako se vlast oglušila na njih i na njihovo ispunjavanje zahtjeva, radnici su se odlučili, kako kažu, napustiti BiH, jer u njoj sa ovakvom vlasti nema života.