BIZNIS

BH Telecom izgubio 80.000 pretplatnika fiksne telefonije

Godišnja konferencija za novinare

Autor:S. D.

23.12.2014

Iako je Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma, godinu na izmaku za ovu kompaniju ocijenio uspješnom, ipak je potvrdio da je ovaj operater izgubio 80.000 pretplatnika fiksne telefonije i da su prihodi, kao i dobit koja iznosi oko 113 miliona KM  manji od planiranih.

Na godišnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, rečeno je da prihodi za ovu godinu iznose oko 580 miliona KM, a rashodi će biti nešto veći od 466 miliona KM.

Kao jedan od razloga pada prihoda navedena je sva slabija kupovna moć građana.

Pored investicija u unapređenje usluga, na konferenciji je rečeno da je u godini na izmaku za sufinansiranje javnog, kulturnog i sportskog života u BiH, izdvojeno više od milion KM.

Na konferenciji za novinare jasno je potvrđeno da je konkurs za izbor direktora BH Telecoma poništen, jer je iz Vlade FBiH, kao većinskog valsnika ove kompanije naglašeno da još nije formirana nova vlast koja bi trebala odlučiti o imenovanju novih ljudi n ačelne pozicije u ovom preduzeću.

Ovim je još jednom dokzano da političke partije  šansu daju podobnima, a ne sposobnima, što je tipična politizacija javnog sektora i državnih institucija i kompanija što je uostalom praksa i posljednje dvije decenije.  

Rešidbegović je kazao da Vlada FBiH nije prihvatila ni prijedlog Nadzornog odbora da s ciljem održanja stabilnosti i funkcija ove državne kompanije aktuelnom menadžmentu bude produžen mandat, do izbora novog direktora, zašto će s obzirom na procedure trabti i nekoliko mjeseci.  Tako će s krajem ove goduine BH Telecom ostati bez generalnog direktora.