BIH

PANIKA Troje djece dobilo salmonelu, inspekcija provjerava kuhinju!

Uzeti uzorci iz vrtića „Djece Sarajeva“, roditelji u strahu

A. Nu. - A. J.

23.12.2014

Troje djece koja idu u vrtiće Javne ustanove "Djeca Sarajeva" hospitalizirano je proteklih dana u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu jer je utvrđeno da imaju salmonelu. 

Kako saznaje "Dnevni avaz", inspektori Zavoda za javno zdravstvo KS jučer su obišli vrtiće iz kojih su se djeca javila. Mališani su se žalili na mučninu, a imali su i proljev.

Bolnički tretman 

Nad djecom se vrši bolnički tretman zato što se ne osjećaju dobro, a kada će biti puštena na kućno liječenje, niko iz KCUS-a nije nam mogao potvrditi. Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo saznali smo da je sanitarna inspekcija izlazila na teren te da utvrđuje ima li još oboljelih i traži kliconošu.

- Uzeti su svi nalazi, a jesu li djeca zaražena hranom u vrtićima, znat ćemo sutra (danas, op. a.) - kazali su nam u Zavodu. 

untitled-6

Jovanović-Halilović: Provjerili smo rokove trajanja namirnica

U 27 vrtića "Djece Sarajeva" boravi 2.850 djece, a s obzirom na to da se salmonela širi najviše kontaktom, naložena su dodatna ispitivanja zaposlenih. Sva djeca u ovim vrtićima hranu dobivaju iz centralne kuhinje, što je dodatno raspirilo strah kod roditelja. 

Rokovi trajanja 

Direktorica "Djece Sarajeva" Mirjana Jovanović-Halilović u izjavi za "Avaz" kazala je da se u vrtićima mikrobiološka analiza namirnica radi svakodnevno i da su od prošle sedmice sve analize bile ispravne.

- Sanitarna inspekcija bila je u našoj centralnoj kuhinji. Koliko znam, troje hospitalizirane djece boravilo je u različitim vrtićima. Uzorci se sedmično šalju na analizu, a brisevi se uzimaju s pribora za jelo, ruku i odjeće uposlenih u kuhinji. Provjerili su i rokove trajanja namirnica životinjskog porijekla - rekla nam je Jovanović-Halilović. 
  
Boluje se 4 do 6 dana

Salmonela je bakterija koja može izazvati gastrointestinalnu infekciju poznatu pod imenom salmoneloza. Većina osoba inficiranih salmonelom boluje četiri do šest dana.

Simptomi poput povišene tjelesne temperature, mučnine, vodene dijareje, povraćanja i glavobolje najčešće se javljaju 12 do 72 sata poslije unošenja bakterije u organizam. Uobičajeni izvori salmonele su životinje koje se uzgajaju zbog mesa, zatim perad, sirovo mlijeko, jaja, a bakterija može biti prisutna i u vodi.

2.850 djece boravi u vrtićima Javnog preduzeća
27 vrtića u sastavu JU „Djeca Sarajeva“