KOLUMNE

Oboljelo zdravstvo

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

23.12.2014

Umjesto da svakog dana napreduje u profesionalnom i humanom odnosu prema čovjeku na putu ozdravljenja, bh. zdravstvo oboljelo je od najgorih bolesti koje bi ovu oblast uskoro mogle dovesti do kolapsa. Na ovu mogućnost proteklih dana su upozorili i ugledni ljekari Bakir Nakaš i Fahrudin Kulenović.

Obojica su složna u ocjeni da su glavni problem politizirano javno zdravstvo i korumpirani sistem koji je odlično mjesto za skrivanje različitih anomalija, ali i ostvarivanje ličnih interesa.

Odavno je javna tajna da su bolesni najmanja briga ne samo zdravstvenog sistema nego cjelokupnog bh. društva u kojem je Hipokratova zakletva bezbroj puta prekršena zarad one date partiji koja je određene ljekare dovela na menadžerske pozicije ili im omogućila korist.

Stotine miliona maraka koje građani izdvajaju godinama putem doprinosa za zdravstvo, nisu im vraćene ni boljim uslugama, ni uvjetima, ni esencijalnim listama... Gdje je taj novac, niko se od nadležnih ne pita, a pacijente ionako niko i ne sluša.

U ovdašnjem zdravstvu stanje teško da može biti gore, ali stručnjaci upozoravaju – bit će.

Iako bi upozorenja poput onih koja su izrekli doktori Nakaš i Kulenović u nekoj normalnoj zemlji možda i potaknula na promjene, u BiH će, sudeći prema dosadašnjoj praksi, ovakvi alarmi tek biti - pucnji u prazno.

Prije svega jer vlast ovih dana kroje oni koji posljednje dvije decenije u rukama drže sve konce našeg zdravstvenog sistema, koji su i doveli na rub propasti.