LIFESTYLE

Ateisti objavili svojih deset zapovijedi

U okviru takmičenja "Atheist Mind Humanist Heart"

(Dž. Č.)

22.12.2014

Ateisti su napisali sopstvenu verziju deset zapovijedi, a riječ je o prijedlozima koji su izabrani u okviru takmičenja AMHH-a (Atheist Mind Humanist Heart). Još u novembru, poznati "razbijač mitova" Adam Savadž najavio je da će biti sudija, a poznati voditelj je privukao toliki broj posjetilaca da su oborili zvaničnu stranicu takmičenja,  prenosi vijesti.me.

Savadž je bio samo jedan od 13 sudija koji su dobro proučili brojne prijedloge (njih 2.800) i na kraju se odlučili za 10 najboljih koji su među sobom podijelili nagradu od 10.000 dolara.

Evo i novih deset zapovijedi:

1. Budite otvorenog uma i voljni da mijenjate svoja uvjerenja u skladu sa novim dokazima.

2. Težite razumijevanju onoga što je najvjerovatnije istina, a ne vjerovanju u ono što želite da je istina.

3. Naučna metoda je najpouzdaniji način razumijevanja prirodnog svijeta.

4. Svaka osoba ima pravo da kontroliše svoje tijelo.

5. Bog nije nužan da biste bili bolja osoba ili živjeli potpun i smislen život.

6. Vodite brigu o posljedicama koje izazivaju vaši postupci i prepoznajte da za njih morate da preuzmete odgovornost.

7. Postupajte prema drugima onako kako želite da oni postupaju prema vama i na način na koji je razumno očekivati da oni žele da se prema njima postupa. Imajte na umu njihov stav.

8. Naša je odgovornost da brinemo o drugima, a to uključuje i buduće generacije.

9. Ne postoji samo jedan ispravan način življenja.

10. Ostavite svijet boljim mjestom nego što ste ga zatekli.

Leks Bajer i Džon Figdor stvorili su svoju listu "ne-zapovijedi" u knjizi koju su zajedno napisali "Atheist Heart, Humanist Mind", a Bajer dodaje da ga je rad na knjizi natjerao da razjasni i artikuliše svoja uvjerenje pa je pomislio da bi i drugi mogli da imaju koristi ako učine isto.

- Jeste li znali da statistike pokazuju da se čak 45 miliona Amerikanaca smatra nereligioznim? Taj je broj je u porastu, a trećina odraslih mlađih od 30 smatra se nevjernicima. Ateizam je za mnoge zamijenio religiji, a postavlja se pitanje: U šta ateisti vjeruju? Koristili smo filozofski pristup zasnovan na logici i dokazima kako bismo odredili kako živjeti razuman, etički i srećan život bez Boga i o tome smo napisali knjigu - objasnili su autori na Redditu.