GLOBUS

Obama pozvan na proslavu u Moskvu

Povodom 70 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu

Autor:Srna

22.12.2014

Zvanična Moskva uputila je američkom predsjedniku Baraku Obami, kao i drugim liderima zemalja antihitlerovske koalicije poziv na ceremoniju proslave 70 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, rekao je pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov.

- Naravno, pozvane su sve zemlje antihitlerovske koalicije, jer su naši najbliži saveznici, ali i partneri. Poziv je upućen i Brazilu, Indiji, Kini i Južnoafričkoj Republici - rekao je Ušakov.

On je rekao da je lista zvanica sačinjena po ugledu na prošlogodišnju kada je održana ceremonija povodom pobjede saveznika u Drugom svjetskom ratu. Ušakov je dodao da antihitlerovska koalicija uključuje SAD, Veliku Britaniju, Kinu, Francusku, kao i nekoliko desetina drugih zemalja.

- Pozivnice su poslate. Primijetio sam da su neke države odmah i odgovorile, dok neke druge razmatraju poziv, ali sve je to u redu, jer ima još dovoljno vremena prije proslave, koja je 9. maja - precizirao je Ušakov.

Rusija svake godine obilježava pobjedu saveznika u drugom svjetskom ratu. Kapitulacija je potpisana kasno uveče 8. maja u Berlinu, što je po moskovskom vremenu bilo 9. maja.

Svake godine na taj dan se u Moskvi na Crvenom trgu održava vojna parada.