LIFESTYLE

Otkrijte koje su to polne bolesti koje možete dobiti i bez seksa

Mnogo je rizičnih situacija u kojima se lako možete zaraziti

(Dž. Č.)

22.12.2014

Možda se čuvate polnih bolesti tokom seksualnog odnosa koristeći kondom, ali neke od njih mogu se "pokupiti" na mjestima i u situacijama koje nemaju veze sa seksom. Ovo je njihov spisak, kao i rizične situacije u kojima se lako možete zaraziti, prenosi Vesti - online.

Humani papiloma virus (HPV)

Iako posljednjih godina raste svijest o ovom virusu, mnogi ljudi ne znaju da može da se prenese i preko kože. Neke od vrsta HPV mogu izazvati genitalne bradavice, dok drugi mogu izazvati prekancerogene lezije. Bradavice se ponekad javljaju i na drugim dijelovima tijela, kao što su prsti. Iako se mogu ukloniti, na primer zamrzavanjem ili rezanjem, virus i dalje može ostati u organizmu i povremeno se aktivirati.

Molluscum Contagiosum

Ova zarazna bolest je virusna infekcija, ali sve veći broj žena ima povećane kvržice s kraterima na polnim organima. Moluske se obično prenose preko kože, ili čak kreveta slolarijuma. Iako nisu bolne, one se mogu proširiti zamrzavanjem i drugim tehnikama. Dobra stvar je da se virus obično ne vraća kada ga se jednom riješite.

Trihomonijaza

Ova bolest nije naročito poznata, ali treba znati nešto više o njoj, jer virus može preživjeti čak i na neživim predmetima vrlo dugo, pošto ih dodirne neko zaražen. Uglavnom se može prenijeti peškirom ili neopranim vibratorom. Simptomi su iscjedak iz vagine praćen svrabom i iritacijom, ali se bolest može izliječiti antibioticima.

Herpes

Herpes se, vjerovali ili ne, može prenijeti poljupcem ili dijeljenjem korištenih brijača, pa čak i posuđa, iako je rizik nizak. Iako postoje dvije vrste herpesa HSV-1 i HSV-2, ginekolozi obično ne insistiraju na razlikama među njima. Nekada se HSV-1 smatrao oralnim, a HSV-2 genitalnim tipom, ali danas je ta razlika manje važna nego prije.

Iako herpes može biti asimptomatski, rana oko usta je siguran znak ove virusne infekcije, dok rana na polnom organu tek može ukazivati na herpes. Doktori za sada znaju kako da izliječe simptome, ali lijek za sam virus ne postoji.