GLOBUS

Supruga, stara 14 godina otrovala muža starog 35 i sada joj prijeti smrtna kazna

Nigerija sve opterećenija prisilnim brakovima

S. N.

22.12.2014

Djevojčica Wasila Tasi'u, stara 14 godina, danas je izašla pred lokalni sud kako bi odgovarala za trostruko ubistvo. Prema optužnici, ona je otrovom za pacove koji je stavila u hranu ubila svog supruga Umara Sanija, starog 35 godina i još tri osobe.

Zahtjev tužioca

Tužilac nigerijskog grada Gezawa, koji je smješten na sjeveru te države, zatražio je smrtnu kaznu za djevojčicu.

Kako javljaju izvještači, ona se jedva mogla vidjeti iza klupe za optužene. Pokrivena i u pratnji advokatice, stupila je u sudnicu.

Hussaina Ibrahim, advokatica koja u ime međunarodne asocijacije advokatica, brani djevojčicu, izjavila je da se njoj ne treba suditi.

- Mi smo potpuno protiv ovog suđnja. Cijeli proces predstavlja kršenje osnovnih prava djevojčice. Konvencija o ljudskim pravima UN kaže da ona treba biti obrazovana, ona treba biti u školi - izjavila je Ibrahim.

No, škole nije bilo u selu gdje je rođena i rasla do 13. godine, pa su roditelji odlučili da je za Wasilu najbolje da je što prije i što bolje udaju. Tako se i desilo i ona prisilno odjevena iz svog doma i predata 21 godinu starijem muškarcu.

On ju je, odmah nakon vjenčanja odveo u svoju sobu, svezao za krevet i silovao. Svezana je ostala cijelu noć. Od tada nisu prestala maltretiranja i torture.

Wasilu je policiji priznala šta je uradila.

Njena sudbina nije mnogo drugačija od velikog broja njenih vršnjakinja.

Nigeriju i svijet preokupirao je prije nekoliko godina slučaj Maimuna Abdulmumini, djevojčice koja je s 13 godina bila optužena da je zapalila svog supruga.

Nakon šest godina pravne bitke, Abdulmumini još uvijek nije izbjegla smrtnu kaznu.

Prema međunarodnim nevladinim organizacijama, čak 39 odsto djevojčica Nigerije uda se prije nego napune 18 godina.

Zakonske norme

Zakoni ove države, nadalje, ističu da je udana djevojčica, u pravnom smislu – odrasla osoba, bez obzira kojiko godina ima i da joj se tako treba i suditi. Nastojanja da se ta odredba promijeni, kao i da se poboljšaju životni uslovi stanovništva Nigerije, nisu urodili plodom.

Ibrahim je tužila vladu i traži da se u mjestu odakle je Wasilu podigne škola, makar.

Sama djevojčica je nakon ubistva zanijemila. Dugo je trebalo njenoj advokatici da dopre do nje i ohrabri je da progovori. No, sada je postala svjesna da joj prijeti najstrožija kazna.

Ibrahim nastoji pobiti zahtjev tužilaštva za najstrožom kaznom. No, nije previše optimistična. Uz to, radi i s drugim djevojčicama koje su prisilno udate. U ovom trenutku ona zastupa još njih 20 i nosi se s brojnim drugim predmetima. Ibrahim je jedina advokatica u Nigeriji.

Inače, čak  1.233 osobe u Nigeriji čeka izvršenje smrtne kazne.