LIFESTYLE

Pogledajte kako izgleda život u najhladnijem selu na svijetu

Nemamo pravo da se žalimo na hladnoću

A.U.

22.12.2014

Ako se žalite na hladnoću, zamislite kako je ljudima koji žive u Oymyakonu – najhladnijem selu na svijetu koje se nalazi u Sibiru.

Najniža temperatura u ovom selu može doseći nezamislivih -67,7 stepeni Celzija, koliko je zabilježeno 1933. godine, dok je prosjek za januar -50 stepeni.

Ovo selo je najhladnije stalno naseljeno mjesto na planeti, a ima oko 500 stanovnika. 

Fotograf Amos Chapple odlučio je na dva dana posjetiti ovo selo kako bi na fotografijama zabilježio život u tako oštrim uslovima.

„Nosio sam tanke pantalone kada sam prvi put zakoračio na -47 stepeni Celzija. Sjećam se da je hladnoća obuzimala moje noge, a pljuvačka na usnama mi se zamrznula“, kazao je Chapple dodavši da mu je veći problem predstavljao objektiv jer ga nije mogao okretati kako bi fokusirao sliku, pošto bi se brzo zamrznuo. 

article-2266374-17186fda000005dc-867-964x577

Lokacija Oymyakona u Rusiji

Većina wc-ova u ovom selu su poljski, jer kanalizacione cijevi brzo zalede, a na pijaci se može, uglavnom, kupiti riba i drugo meso, pošto biljke ne mogu uspjeti na smrznutom tlu. 

Niske temperature selo duguje okolnom reljefu jer se hladni zrak sa planina spušta u dolinu u kojoj se Oymyakon nalazi. Zbog toga temperature u julu i avgustu ljeti nerijetko pređu i 30 stepeni Celzija, a rekord je zabilježen 28. jula 2010. godine kada je temperatura iznosila 34.6 stepeni. 

Slike života u Oymyakonu možete pogledati u galeriji.