GLOBUS

Ruska rublja ojačala za 10 posto

Međutim, i dalje je osjetno slabija nego početkom mjeseca

Autor:Fena

22.12.2014

Prošle sedmice održan je posljednji u nizu sastanaka Američke centralne banke (FED) na kojem je odlučeno da će referentne kamatne stope i dalje ostati praktički na nuli, ali Centralna banka će ih vjerovatno početi dizati u 2015. godini.

Finansijska tržišta burno su reagirala na ovu vijest što se može vidjeti iz naglog jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale valute i rasta cijena dionica na rekordno visoke nivoe, navode analitičari Admiral Marketsa.

Od srijede navečer kada je vijest objavljena, dolar je ojačao više od dva posto, a trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,2268. Posljednji put na ovom nivou bio je 2012. godine.

Dionički SP500 indeks od srijede je porastao 5,30 posto, te mu u trenutku pisanja analize vrijednost iznosi 2080,00 bodova. Od početka godine, američki dolar je u odnosu na euro ojačao približno 10 posto, a SP500 je porastao 13,50 posto.

Švicarska centralna banka prošle je sedmice objavila da će u 2015. godini stopa inflacije biti negativna, te je stoga spustila referentne kamatne stope u negativni teritorij što znači da svi oni koji žele štedjeti u francima sada moraju platiti za tu privilegiju. Radi ove vijesti kurs EUR/CHF naglo je porastao približno 1 posto, te se kasnije stabilizirao na 1,2030. Švicarska centralna banka i dalje naglašava da će braniti nivo od 1,2000.

Vjerovatno jedina valuta u odnosu na koju dolar nije jačao je ruska rublja. Rublja je ojačala približno 10 posto no i dalje je osjetno slabija nego početkom mjeseca. Intervencija centralne banke je za sada uspješna.

Iako su se pojavile glasine da je ruska centralna banka počela prodavati zlato koje je zadnjih godina kupovala u velikim količinama, cijena zlata je ostala relativno stabilna, što znači da glasine vjerojatno nisu istinite. U trenutku pisanja analize, cijena zlata iznosi 1.196 dolara po unci.

Cijena nafte je prestala padati te se od početka sedmice kreće u rasponu od 54 do 58 dolara po barelu (WTI). Cijena barela BRENT nafte zadnjih se dana kreće u rasponu od 59 do 63 dolara.

Zbog nadolazećih blagdana, skoro da i nema najavljenih događaja koji bi mogli značajnije uticati na kretanja na finansijskim tržištima.

Budući da do kraja godine vjerovatno neće biti objavljena niti jedna ekonomska vijest koja bi mogla značajnije uticati na tržište, cijene će se vjerovatno kretati na približno istom nivou na kojem su sada. Iznimka se može dogoditi na ruskoj rublji čiji tečaj u zadnje vrijeme ovisi isključivo o političkim odlukama, smatraju analitičari, prenosi Index.hr.