BIH

Nova optužnica protiv Drage Nedića, bivšeg direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH

Za nesavjestan rad u službi

Redakcija

22.12.2014

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Drage Nedića (rođen 1962. u Gornjoj Slatini), nastanjenog u Banjoj Luci, bivšeg direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Nedić je aktuelni direktor Veterinarskog instituta "Dr. Vaso Butozan" Banja Luka.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH, u periodu od 15. februara 2008., pa tokom 2008. godine u Sarajevu nesavjesno postupao na način da je, suprotno odredbama člana 61. stav 2. Zakona o upravi BiH, propustio da donese Odluku o nabavci goriva, usluga interneta i osiguravanja vozila za potrebe ugovornog organa - Kancelarije za veterinarstvo BiH, čija je nabavka izvršena u navedenom periodu bez provođenja bilo kakvih procedura predviđenih Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je direktno i neposredno ugovarao nabavku odnosno izvršio kupovinu robe i usluge od pojedinih dobavljača, što je u ukupnom iznosu koštalo budžet za 78.396,96 KM, čime je, očigledno nesavjesno postupajući u vršenju službene dužnosti, teže povrijedio prava drugih pravnih i fizičkih lica na jednak tretman, nediskriminaciju i transparentnost, to jeste onemogućio drugima da potencijalno ravnopravno učestvuju u postupku nabavke roba i usluga za dati ugovorni organ.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana 224. Krivičnog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Podsjećamo, ovo je već druga optužnica protiv Nedića jer ga je Tužilaštvo još u maju optužilo također za malverzacije prilikom javnih nabavki dok je bio na čelu ove državne institucije.