LIFESTYLE

Muškarci koji vole ljutu hranu imaju i veću količinu testosterona?

Večeras kuhamo meksičku hranu

(J. Be.)

22.12.2014

Voli li tvoj dečko jako začinjenu hranu, smatraj se sretnicom.

I to ti ne poručujemo mi, već jedno istraživanje objavljeno u časopisu "Physiology and Behavior". Naime, ono tvrdi kako muškarci, koji su skloniji jesti začinjeniju hranu, imaju i višu razinu testosterona, hormona koji je povezan s više avanturizma u krevetu i visokom razinom seksualnog nagona, prenosi i ndex.hr.
 
Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Grenoble u Francuskoj, na 114 muškaraca, u dobi između 18 i 44 godine. Oni su dobili zadatak da pojedu tanjiir krompira, a sa strane su stajali čili umak i so. Muškarci koji su koristili više ljutog umaka, imali su i veću količinu testosterona u uzorcima sline, što je istraživače navelo na zaključak da postoji korelacija između te dvije stvari.
 
No, ne zna se sa sigurnošću zašto je to tako. "To bi se moglo povezati s tim da začinjenija hrana, znači i pokušavanje nečeg odvažnijeg te preuzimanje više rizika. U ovom slučaju to se odnosi na preuzimanje rizika u okusu. Dosad je samo na glodavcima dokazano da redovno konzumiranje začinjene hrane pridonosi povećanju količine testosterona", otkrili su istraživači za The Telegraph.
 
Drugim riječima, autori istraživanja nisu sigurni da li začinjena hrana proizvodi više testosterona ili višak testosterona stvara ljubav prema začinjenoj hrani. No, nauka je otkrila da neka veza postoji.
 
Upravo zato, ako si još uvijek na početku s njim, skuhaj mu večeras nešto vruće i ljuto, da vidiš što možeš očekivati.