KOŠARKA

Prodanović i Izić preuzimaju Istanbul BB

Bh. tandem u turskom klubu

E. J.

22.12.2014

Nakon Adisa Bečiragića (Konjaspor) i Nenada Markovića (Trabzon), još će jedan bosanskohercegovački košarkaški trener sjesti na klupu turskog kluba u možda i najjačem evropskom nacionalnom prvenstvu.

Bivši selektor naše reprezentacije i sarajevske Bosne Draško Prodanović stigao je u Tursku i već obavio prvi trening sa ekipom Istanbula BB. Očekuje se da će uskoro potpisati ugovor.

Riječ je o trenutno pretposljednjoj ekipi na tabeli turske lige (15. mjesto), koja nakon 11 kola ima samo dvije pobjede. Dužnost tehničkog direktora Istanbula trebao bi preuzeti bivši igrač sarajevske Bosne, a već više od dvije decenije trener u Turskoj Nihad Izić.

Inače, u 11. kolu pobjedu nad Istanbulom upisao je upravo Markovićev Trabzon (78:69) uz deset poena i šest skokova našeg reprezentativnog centra Andrije Stipanovića.

U redovima Istanbula najefikasniji je bio naturalizirani američki plej sa bh. pasošem Zack Wright sa 16 poena. Wright je dres BiH nosio u kvalifikacijama i završnici Evropskog prvenstva 2013., ali ga nije bilo u ovogodišnjim kvalifikacijama za Eurobasket 2015.

Bećiragićev Konjaspor je u 11. kolu poražen od Anadolu Efesa (64:74), dok je Turk Telecom Ankara, u kojem kao asistent radi bivši bh. reprezentativac Samir Selesković, slavio na gostovanju kod Usaka (79:76).

Na tabeli vode Darussafaka i Fenerbace Ulker (omjer 9-2), Konjaspor je sedmi (6-5), Trabzonspor deveti (5-6), a 5-6 ima i 11. Turk Telekom.