BIH

Kebo: Džaferović i Mahmuljin bili 10 metara od mjesta likvidacije srpskog civila

Potpredsjednik FBiH objavio dokumente koje je poslao Tužilaštvu BiH

Redakcija

22.12.2014

Kako bi se izbjegle špekulacije i nagađanja javnosti o imenima odgovornih u slučaju „Vozuća“, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo odlučio je javnosti prezentirati dio dokumentacije koju je uputio Tužilaštvu BiH, 16. decembra ove godine 2014.godine, saopćeno je iz danas iz Kebinog kabineta.

- Podsjećamo da je potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo Glavnom tužiocu državnog Tužilaštva upitio dio dokumentacije zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanja ratnog zločina nad civilom u mjestu Vozuća, opština Zavidovići. U dokaznom materijalu su , pored ostalog, slike lokacije sjedišta iranske obavještajne službe u Zenici, koju su u periodu 1993-1995 visoki zvaničnici BiH. U prilogu dokumentacije koju vam šaljemo nema ostalih svjedoka kako bi se izbjegli eventualni pritisci i mjere na njih i članove njihovih porodica - saopćeno je Ureda potpredsjednika FBiH.

U dokumentaciji koja je proslijeđana u medijima nalazi se Kebino pismo Goranu Salihoviću, glavnom tužitelju BiH u kojem ga obavještava da mu dostavlja dokumente koji tvrde da su novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović i penzionisani general Armije BiH Sakib Mahmuljin bili udaljeni 10 metara od mjesta likvidacije srpskog civila. U Kebinom pismu se navodi:

- Dostava dokumentacije za sumnju neprijavljivanja djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća, opština Zavidovići od strane tadašnjeg komandanta III korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina i nadelnika CSB Zenica Šefika Džaferovića.

Polazeći od Vaših prava i dužnosti otkrivanja i gonjenja počinioca krivičnih djela, a u skladu sa svojim ovlastima sadržanim u ustavnim i zakonskim odredbama, kao i obavezi sadržanoj u svečanoj izjavi, u prilogu Vam dostavljam dokumentaciju iz koje proističe sumnja da je u konkretnom slučaju počinjeno krivično djelo.

Naime, obnašajući dužnost potpredsjednika Federacije BiH stekao sam povjerenje jednog broja građana koji su mi dostavili svoja saznania, informacije i dio dokumentacije s kojom su raspolagali, a koja se odnosi na sumnju da su Sakib Mahmuljin i Šefik Džaferović, 18. aprila 1994. godine,

prilikom posjete oslobođnoj Vozući, dobili informaciju i bili udaljeni 10 metara od mjesta gdje su pripadnici odreda "EL MUDŽAHID" likvidirali-odsjekli glavu civilu, pripadniku srpske nacionalnosti.

Službena zabilješka sadrži imena svjedoka koji su bili prisutni.

Također Vam, radi informisanosti, dostavljam dio dokaza o lokaciji punkta Iranske obavještajne službe, koji su posjećivali Bakir Izetbegović, Šefik Džaferovic i drugi."

Među dokumentima koje je Kebo objavio u javnosti su fotografije i službene zabilješke koje potvrđuju njegove navode, a koje prenosimo.

 

1untitled-1

untitled-1-copy

Kako se navodi, Kebo je glavnom tužiocu državnog Tužilaštva uputio dio dokumentacije zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanja ratnog zločina nad civilom u mjestu Vozuća, općina Zavidovići.

2untitled-177untitled-1

 

U dokaznom materijalu su, pored ostalog, slike lokacije sjedišta iranske obavještajne službe u Zenici, koju su u periodu 1993-1995. posjećivali visoki zvaničnici BiH.

4untitled-1-copy

U prilogu dokumentacije nema ostalih svjedoka kako bi se izbjegli eventualni pritisci i mjere na njih i članove njihovih porodica.