BIH

Smanjili zaostatke budžetskim korisnicima

Odlazeći premijer ZDK o godini na izmaku

Autor:V. BEGUNIĆ

22.12.2014

Odlazeći premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Munib Husejnagić (SDP), na novogodišnjoj press-konferenciji, ocjenio je da su i ove godine radili u jako teškom i složenom ambijentu.

- Pogotovo ako radite samostalno, bez drugih organa koji bi trebali dati podršku i zajednički, na bazi inicijativa koje podnosite, trebali podržavati sve što imate namjeru provesti - istakao je Husejnagić.

Pored svih teških situacija, februarskih protesta i majskih poplava, uspjeli su, kaže, privesti poslovnu godinu sa nekim pozitivnijim karakteristikama u odnosu na prethodnu.

- Mislim da je to jedan od uspjeha Vlade. Uspjeli smo smanjiti i obaveze prema budžetskim korisnicima, posebno socijalnim kategorijama, prema kojima je mojim dolaskom 2013. bilo  skoro šest mjeseci zaostatka. To smo sveli na dva-tri mjeseca. Imamo procjene da će i budžetski deficit biti nešto niži nego na prošlu godinu. Procjene su 20-30 posto. Kontinuiran pad prihoda po osnovu PDV-a u zadnjih nekoliko godina uspjeli smo zaustavili i imamo blizu 5 miliona veći priliv prihoda po tom osnovu nego prošle godine - kazao je Husejnagić.

Zato smo mu i sugerirali da su upravo veći porezni prihodi i kreditno zaduženje, a ne dobri potezi Vlade ZDK, doprinijeli tome. Problemi poslovanja Kantonalne bolnice Zenica, ističe Husejnagić, rezultat su i zakonske obaveze da direktor mora biti ljekar.

- Odgovorno tvrdim da to nije tako, da ne bi bilo ovakvo stanje - smatra Husejnagić, te ističe da izuzetno cijeni ljekarsku struku, ali da bi se bolnica morala voditi na principima ekonomije. Međutim, činjenica je da je i ova Vlada, kao i sve prije nje, na čelo KBZ-a birala svoje ljude, uglavnom poslušnike, a da su i u Upravne odbore birali ljekare.

Čak četiri, od sadašnjih pet članova UO KBZ-a, su ljekari. A birala ih je Vlada ZDK. Tako se moglo desiti da, bez adekvatne kontrole, budžet KBZ-a, koji je 2001. iznosio 22, 2006.- 31,8, a 2013.- 60 miliona KM, bude u minusu 15,6 miliona KM, a da se novac za zdravstvene usluge koristi za investicije, koje nisu pokrivene ni odlukama osnivača - Vlade ZDK.

Skroman priliv od koncesija

Rudnici uglja, ali i mnogi drugi koji crpe prirodna bogatstva, ne plaćaju obavezne koncesije, koje bi trebale biti prihod Vlade ZDK i općina. Premijer ističe da zbog važnosti tih subjekata, ne mogu na njih vršiti i veliki pritisak.

Kada se i potpiše koncesioni ugovor, vrvi nelogičnostima. Tako je prošle sedmice potpisan ugovor za eksploataciju kamena krečnjaka u Zenici, za naknadu od 0,82 KM po kubnom metru. A, prošle je godine jedan drugi privredni subjekt, za isti kamen i u kamenolomu samo nekoliko stotina metara udaljenom od ovog, potpisao ugovor na 0,97 KM.