LIFESTYLE

SAD: Otkriven identitet agentice iz "Zero Dark Thirty"

Riječ je o 49-godišnjoj agentici sa nadimkom "kraljica torture"

Autor:Fena

22.12.2014

Odjeci objavljivanja izvještaja Senata SAD-a o metodama ispitivanja - čitaj mučenja - koje je provodila CIA i dalje ne prestaju. Na udaru američkih medija sada se našla pripadnica Centralne obavještajne agencije koja je bila predloškom za glavni lik u filmu "Zero Dark Thirty" u kojem se govori o otkrivanju i likividaciji Osame bin Ladena, čelnika al-Qa’ide u Pakistanu.

Naime, smatralo da se je za lik te agentice imenom Maya korišteno nekoliko osoba iz CIA-e, ali pomnija analiza Izvještaja pokazala je da je zapravo riječ o jednoj osobi koja je sve prije nego poticajan lik za stvaranje slike o uspješnom radu.

Naime, stvarna "Maya" - protiv objave njenog identiteta CIA se grčevito borila tvrdeći da bi to bilo opasno zbog moguće odmazde, ali je ime izašlo u javnost - to je Alfreda Frances Bikowsky - niti izdaleka nije tako uspješna. Upravo obrnuto, riječ je o 49-godišnjoj agentici koja je već stekla nadimak "kraljica torture".

Naime, njoj se na dušu stavlja jedna od najvećih grešaka u poslu: možda je imala mogućnost da spriječi napade 11. septembra 2001. Jedan od njenih podređenih došao je do informacija o ulasku dva operativca al-Qa’ide u SAD, koji su kasnije učestvovali u otmicama aviona, ali ona o tome nije obavijestila FBI. Kad je, pak, počeo program "unaprijeđenog ispitivanja", koji je koristio brojne oblike mučenja, stvarna "Maya" ih je u potpunosti prihvatila i niti jednog ih trenutka nije dovodila u pitanje.

I ne samo to, potvrđeno je da je u više navrata bila u tajnim zatvorima, gdje su se provodila mučenja - svakako jednom u Poljskoj - iako kao analitičarka ondje nije smjela biti. Kasnije je, pak, pred brojnim kongresnim odborima dosljedno i uporno branila učinkovitost programa mučenja tvrdeći da su zahvaljujući njima došli do brojnih podataka koji su spasili živote nevinih. Što, također, nije tačno.

Konačno, informacije koje su dovele do likvidacije bin Ladena većinom su stigle od izvora koji nisu bili mučeni i od terenskog rada, posebno liječnika koji je vidio program vakcinisanja djece u Pakistanu.

Još jedno od njenih "remek-djela" je informacija da u SAD-u, i to u saveznoj državi Montana, postoji operativna ćelija al-Qa’ide, što je dovelo do pravog lova na ljude da bi se konačno pokazalo da je sve to netačno. Koliko je kontroverzno njeno djelovanje, toliko su podijeljeni i stavovi kolega o njoj. Dok jedan tvrdi da je riječ o "izuzetno kvalitetnom analitičaru" oštre osobnosti, drugi pak smatra da bi je trebalo poslati na sud i zatim strpati u zatvor zbog svega što je učinila, prenosi Jutarnji.hr.