CRNA HRONIKA

Inspektor Granične policije Predrag Crnogorac osumnjičen za korupciju

Tužilaštvo BiH

M. Aš./ A. Vr.

22.12.2014

Iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH, “Avazu” je nezvanično rečeno da je optužnica podignuta protiv jednog uposlenika Granične policije BiH, te službenika Ureda za veterinarstvo BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Crnogorac Predraga, zv. "Peđa" rođenog 10.08.1958. godine u Sarajevu, uposlen u Graničnoj policiji BiH u činu samostalnog inspektora, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je u razdoblju od mjeseca januara do mjeseca maja2011. godine, kao policijski djelatnik Granične policije BiH, u činu samostalnog inspektora, raspoređen na radno mjesto i obavljajući poslove inspektora za unutarnju kontrolu u Uredu za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Granične policije BiH, kao službena osoba u insituciji BiH, postupao protivno zakonu i počinio kazneno djelo-zlouporaba službenog položaja ili ovlasti iz članka 220. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

On je optužen da, kao osoba zadužena za predmet unutarnje kontrole otvoren protiv policijskog djelatnika Granične policije BiH, Primorac Mladena, nije poduzeo aktivnosti koje je morao poduzeti sukladno sa internim aktima, te nije pokrenuo stegovni postupak i suspenziju protiv Primorac Mladena, iako je to morao učiniti, jer je znao da se protiv navednog vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave, za koje ga procesuiraju Županijsko tužiteljstvo i sud u Širokom Brijegu.

Na taj način, Mladen Primorac, koji je pravomoćno osuđen za kazneno djelo krivotvorenja isprave, nije bio suspendiran te je ostvarivao punu plaću i nadoknade, čime mu je pribavljena nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 21 000 KM, za koje je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice u dva odvojena predmeta, za koruptivna kaznena djela, protiv dvojice dužnosnika institucija BiH, zbog kaznenih djela zlouporabe položaja ili ovlasti i nesavjestan rad u službi, kaže se u saopćenju Tužilaštva BiH.