NOGOMET

Meša treba uzeti metlu i sve negativno pomesti

Nekadašnji saigrači novog selektora fudbalske reprezentacije BiH za “Dnevni avaz”

E. MASLO

22.12.2014

Legenda o Mehmedu Baždareviću, njegovim igračkim majstorijama i vragolijama, zapravo je priča o jednom vremenu koje je obilježio vrhunski fudbal u ambijentu krcatih tribina.

Cijenila se tada na Grbavici, Koševu, “Marakani”, Poljudu... privilegija da se uživa u potezima najboljih jugoslavenskih igrača, a veliki, neizbrisivi trag ostavio je novoizabrani selektor Bosne i Hercegovine.

Kontaktirali smo neke od Baždarevićevih saigrača iz reprezentacije Jugoslavije kako bi se prisjetili dana provedenih sa Mešom na terenu i izvan njega te mu dali neki koristan savjet...

Mnogo sreće

Nakon bogate karijere u Olimpiji, Dinamu, Partizanu, Štutgartu i Sampdoriji, Srečko Katanec je fudbalski barut sa mjesta selektora Slovenije prvi put osjetio 1998., a od 2013. je po drugi put na čelu “Zmajčeka”. Možda on i najbolje razumije težinu i neizvjesnost puta koji očekuje novog selektora BiH, ali ne želi biti savjetodavac.

- Savjet? Ma kakvi... Meša je isuviše pametan da sam zna šta ga očekuje i kako da odgovori izazovu. A za korisne savjete u BiH ima jednog čovjeka, jednog velikana - Ivicu Osima!

katanec-1

Katanec: Selektor Slovenije ne želi biti savjetodavac

Pored njega, nakon njegovih riječi, pa makar i najškrtijih, mi mu drugi nemamo šta dodati. Svom drugu, velikom igraču, čovjeku bogatog fudbalskog iskustva nemam šta reći, osim da mu želim mnogo sreće i nadam se da će BiH, s njim na čelu, izboriti plasman na EURO 2016 - rekao je Katanec u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Golman koji je dva puta odbranio jedanaesterac fudbalskom geniju, argentinskom čarobnjaku Dijegu Maradoni, Mešu zove “veseli Bosanac”, a znaju se od pionirskih selekcija Jugoslavije. Tomislav Ivković “skinuo” je Maradoni penal na klupskoj utakmici dok je branio za Sporting,i na kultnom okršaju Jugoslavije i Argentine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1990., koju su “Gaučosi” na kraju dobili. No, ko zna šta bi bilo da je Meša bio tu...

- Šteta, mnogo je propatio zbog onog poteza kada je pljunuo sudiju na Koševu. Nije htio, nije mu bila namjera, strast, žar, daleko od namjere, ali tako je... Vrijeme se ne može vratiti... - rekao je sada 54-godišnji Ivković.

tomislav-ivkovic

Ivković: Odbranio dva penala Maradoni

Ivković je od 2011. trener hrvatske Lokomotive. Ko je bolji trener, Meša ili on, šaljivo smo ga upitali aludirajući na neke ranije zajedničke izjave.
 
- Meša i ja dugo se znamo. On je duže u trenerskim vodama nego ja... Zaslužio je šansu na klupi BiH, jer posjeduje kvalitet. On ima trenersko, ali mu je na ovim prostorima veoma bitno da ima političko znanje. Ako na tom polju nije educiran, bit će teško... Bitno je da se zna koji su ciljevi Saveza i selektora. Prema mome mišljenju, idealna opcija je stvaranje zdrave grupe za kvalifikacije za Mundijal 2018. Znam da su navijači nestrpljivi, ali treba uzeti metlu i pomesti sve negativno iz prethodnog perioda. Bilo je ružnih i lijepih stvari, ali list treba okrenuti, a upamtiti ono najbitnije - istaknuo je Ivković.
 
“Nezgodno” vrijeme

Legenda Hajduka i jugoslavenske reprezentacije osamdesetih godina Ivan Gudelj smatra da je Baždarević došao u “nezgodno” vrijeme na užareno selektorsko mjesto, ali da cijela priča može imati i pozitivan efekt.

ivan-gudelj

Gudelj: Legenda Hajduka vjeruje u plasman BiH na EURO 2016 
 
- Nacija je svjesna da su osvojena samo dva boda i da će biti veoma teško doći ne do drugog nego i do trećeg mjesta u dobroj grupi. No, Meša nema šta izgubiti, jer on nikako nije utjecao na te rezultate. Pobjedama može podići moral reprezentativcima i navijačima, a to je svrha ove, kako kažu, a istina je, najvažnije sporedne stvari na svijetu. Meša je mnogo dobar momak i radujem se utakmicama, koje ću doći da pogledam u BiH. Vjerujem da se “Zmajevi” mogu plasirati na EURO 2016 - rekao je Gudelj.

Hajduk i “Žaba”

Meša Baždarević bio je prošle godine jedan od najozbiljnijih kandidata da preuzme funkciju sportskog direktora Hajduka, potvrdio nam je Ivan Gudelj.
 
- Prošle godine bio je u Splitu na pregovorima, ali je tu funkciju preuzeo Goran Vučević, dijete Haduka. Meša me je pozvao, gledali smo predstavu “Žaba”, u kojoj glumi i Emir Hadžihafizbegović. Poslije toga smo se družili... Ma, Bosanci su nevjerovatni, emotivni, energični  ljudi, ali ih pokreće snaga ljubavi i želje. Zbog toga ne sumnjam u Mešu - rekao je Gudelj.
 
Rekli su o Meši...

- Baždarević je uvijek bio za neku zafrkanciju, veselost, jedan od najdražih prijatelja. Igrali smo zajedno od najmlađih selekcija Jugoslavije, znamo se dobro od 1974. i neopisivo mi je drag.
(Tomislav Ivković)

- Isto smo godište, dijelili smo ista interesiranja, razmišljanja, igrali smo zajedno od pionirskih selekcija do seniora. Bio je vrhunski nogometaš, nije “silio”, nego je bio umjetnik s loptom, vrhunski profesionalac. Od srca mu želim mnogo uspjeha na klupi BiH.
(Ivan Gudelj)
 
- Ne kažem iz kurtoazije, ali stvarno je bio odličan na terenu, igrač ekstraklase. Jugoslavija je imala odlične igrače, a on je ostavio dubok trag u fudbalu. Meša, vidimo se na EURO 2016!
(Srečko Katanec)