KOŠARKA

Godina na izmaku ispisana uspjesima Bh. košarkaša

BiH je postala jedna od devet evropskih zemalja sa svim muškim košarkaškim selekcijama u A- diviziji.

Fena

22.12.2014

Godina na izmaku bila je najuspješnija u košarkaškoj historiji Bosne i Hercegovine. BiH je postala jedna od devet evropskih zemalja sa svim muškim košarkaškim selekcijama u A- diviziji. 

U protekle tri godine Košarkaški savez BiH je uspješno organizirao juniorsko i kadetsko Evropsko prvenstvo za mlade košarkaše B-divizije. Na tim takmičenjima omladinske košarkaške selekcije BiH izborile su nastupe u A- divizijama i od tada se takmiče u rangu najboljih mladih košarkaša Evrope.

Čelnici KSBiH žele nastaviti taj trend i dodatno poboljšati rad s mladim košarkašima, koji će u budućnosti postati nosioci igre seniorskog tima.

- Učešće svih mladih selekcija u A- diviziji bio je najbolji način da zaokružimo period odličnog rada u savezu i uopće u bh. košarci - naglasio je generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović.

Uspjehe u 2014. je zabilježila i seniorska košarkaška reprezentacija BiH, koja se plasirala na evropsko prvenstvo 2015. godine. Bh. košarkaši nastupit će na smotri najboljih ekipa Evrope u grupi A u francuskom Montpellieru, u kojoj se nalaze još ekipe domaćina Francuske, te Finske, Poljske, Izraela i Rusije. 

Čelnici Košarkaškog saveza BiH vjeruju da je to odlična prilika da naredna godina postane uspješnija od godine na izmaku.

- S puno optimizma dočekujemo narednu godinu, za koju vjerujemo da može biti uspješnija od godine na izmaku. Vjerujemo da seniorska reprezentacija s igračima koje imamo i vrhunskim trenerom može napraviti iskorak na jednom velikom takmičenju i ostvariti historijski uspjeh za našu zemlju - kazao je predsjednik KSBiH Dino Konaković.

Čelnici KSBiH najavljuju borbu za plasman u drugi krug takmičenja, ali upozoravaju da je grupa u kojoj sve ekipe vjeruju i pretenduju na neku od pozicija koje vode u eliminacionu fazu takmičenja, veoma teška.

- Žao nam je što nismo izbjegli Rusiju iz zadnjeg šešira. Ipak, naši igrači su iskusniji u odnosu na prošlo prvenstvo, igraju u jakim takmičenjima, Ivanović je vrhunski trener i sigurno je da naša očekivanja rastu - istaknuo je Konaković.

U KSBiH su uvjereni da A-selekcija BiH može ostvariti rezultat za pamćenje na EP-u, ukoliko se seleketoru Ivanoviću odazovu svi igrači. Upitan je nastup Jusufa Nurkića, igrača NBA ekipe Denver Nuggets, koji je prema mišljenju mnogih jedan od najperspektivnijih mladih centara Evrope.

Mahmutović se nada da će Nurkić ipak pronaći način da se odazove Ivanoviću i pojača bh. tim na centarskoj poziciji.

- Nurkić je dobrodošao, ovo je njegova reprezentacija. On je mlad igrač koji sada treba da se posveti svojim nastupima u NBA ligi. Nadamo se da će igrati na EP-u za reprezentaciju svoje zemlje. S njim bismo bili kompletni pod košem, a Ivanović bi u rotaciji imao tri odlična visoka igrača - objasnio je Mahmutović.

KSBiH u narednoj godini želi više pažnje posvetiti ženskim košarkaškim selekcijama. Najavljeno je reformiranje ženske seniorske košarkaške reprezentacije te nastavak i unapređenje rada s omladinskim selekcijama. 

Savez će u 2015. godini dodatno raditi na organizaciji košarkaških liga za mlade, koje bi vremenom trebale prerasti u državna prvenstva BiH.