BIH

Nakon što im se niko nije obratio predstavnici Sindikata "Aide" otišli kućama

Radnici najavili odlazak na granični prijelaz u Orašju

M. Ahmedić

22.12.2014

17:49 Prorpao sastanak predstavnika "Aide" sa članovim klubova Skupštine TK.

- Tražili smo sastanak sa nekim od gospode iz SDA, ali niko od nijh nije dišao. Ostaje zajednički dogovor radnika "Aide" i svih ostalih radnika propalih firmi sa područja TK da ćemo se u srijedu 24. decembra pješke uputit prema graničnom prijelazu u Orašju zato što želimo napustit BiH, jer u njoj sa ovakvom vlasti nema života - poručio je Užičanin.

15:42 Hasan Užičanin, zamjenik predsjenice Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ savjetovao je radnicima da idu kućama, a da će predstavnici Sindikata ostati u Skupštini kako bi prisustvovali sastanku koji su zahtijevali od predstvanika klubova iz Skupštine.

Nakon užičaninove dojave radnici su se razišli kućama.

14:36 Predstavnici sindikata Aide upravo su izašli sa sastanka iz zgrade Vlade TK, međutim sastanak nije urodio nikakvim plodom jer sam ministar Fejzić im ne može pomoć.

- Od ministra Fejzića nema ništa, jer on nam sam ne može ništa pomoći. Čekamo da se neko javi od ovih iz Skupštine i da nas prime na sastanak. Mi predstavnici Sindikata radnika "Aide" idemo ponovo pred Skupštinu da čekamo da nas pozovu na sastanak, a svi ostali radnici ostat će ovdje pred Vladom TK da čekaju šta će dalje biti i šta ćemo im mi javiti. Bahrija predstavlja oca na službenom putu kao i što svi ostali bježe  Vlada i Skupština TK. Mogu bježasti od nas, ali od Boga ne mogu, stići će ih Njegova kazna kazao je Hasan Užičanin. zamjenik predsjenice Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“.

13:32 Predstavnici Sindikata Tvornice obuće "Aida" ušli su na sastanak sa ministrom industrije, energetike i rudarstva TK Mulagom Fejzićem gdje razgovarati o problemima radnika. Ostali radnici su i dalje pred zgradom Vlade TK.

12:59 Radnici Tvornice obuće "Aida" upravo su došli pred zgradu Vlade uzvikujući: "Lopovi, lopovi eto nas na spavanje". Radnici su se kratko zadržali ispred zgrade Gradske uprave Tuzla, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović se telefonski oglasio na putu ka Sarajevu.

- Nije mi jasno što su se demonstranti zaustavljali pred Gradskom upravom. To sam upravo saznao od svojih saradnika, a ja sam na putu za Sarajevo. Saradnici su mi prenijeli da su radnici uzvikivali uvredljive parole vezane za mene. Ne vidim tu razlog zašto jer Grad Tuzla nema nikakvu nadležnost vezano za radnike "Aide". Meni je jako žao što su radnici u takvoj situaciji i oni s pravom protestuju. Za njihove probleme je nadležna Vlada i Skupština TK, a grad Tuzla nema nadležnost za njih - kazao je gradonačelnik Imamović.

12:10 Svi radnici su se uputili prema zgradi Vlade TK, pošto se niko od nadležnih iz Skupštine nije pojavio ni nakon sat vremena.

11:14 Radnici su upravo su poručuili nadležnima u skupštini da se u roku od sat vremena okupe svi čelnici iz svih klubova kako bi razgovarali o njihovim problemima.

- Dajemo im rok od sat vremena da se okupe i da nam se obrate jer su nam živci na izmaku, ne možemo više izdržati, a i smrznusmo se, ovo je nepodnošlivo, ova vlast je nesposobna.

Da li će nam se obratit ne znamo, a vidjet ćemo šta ćemo dalje, ali odavde za sada nećemo ići - kazala je Edina Aličić, predsjednica Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ Edina Aličić.

11:03 Protestima su se pridružili i Radnici Livnice i Konjiha iz Živinica.

10:38  Pred Skupštinom TK okupili su se radnici „Aide“ iz sva tri pogona (Tuzle, Lukavca i Dubokog potoka), a podršku su im pružili i obespravljeni radnici DITA-e koji su se priključili protestima.

„Mi smo u svojoj državi stranci, ništa im ne značimo, nek nam daju azile, pa da idemo. Oglušili su se na naše probleme na koje ukazujemo bezbrojnim protestima. Ne znamo šta ćemo i kako ćemo danas, i ne znamo gdje ćemo završiti“, izjavila je predsjednica Sindikata radnika pogona Lukavac Alma Mrdžić.

Radnici uzvikuju „lopovi, lopovi, izlazite napolje“, te poručuju „riješite nas se jednom zauvijek time što ćete nam podijeliti azile i mi odosmo“.

„Ne znamo da li ćemo prenoćiti pred skupštinom ili na ulici, vidjet ćemo. Ne znamo gdje ćemo danas završiti“, kazao je zamjenik predsjednice sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ Hasan Užičanin.  

Veći broj policije osigurava zgradu Skupštine TK. 

tuzla-protesti-medina

Predstavnici Tvornice obuće "Aida", kako su u petak i najavili, upravo su krenuli pred Skupštinu TK-a, zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva u kojima zahtjevaju uvezivanja radnog staža i materijalnog zbrinjavanja sve do uposlenja, te zbog vlasti koja još nije formirana u TK-a, kako bi pokušala iznaći rješenje za njihove dugogodišnje probleme.

Radnici su ogorčeni i na dopis koji su dobili od Bahrije Umihanića, premijera Tuzlanskog kantona, u kojem, tvrde, izričito zabranjuje svako dalje okupljanje radnika, protesta, kao i blokade saobraćajnica.

- Upravo smo krenuli pred Skupštinu TK-a, uprkos Bahrijinom dopisu koji nam zabranjuje svako okupljanje Nama to ne može niko zabraniti, pa ni premijer. Radnicima je samo ulica ostala, a sada i nju hoće da nam oduzme. E, premijeru: "Neće moći!" - poručio je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“

Dalje je naveo da radnicima provođenje mirnih protesta ne može niko zabraniti, kojima, kaže, traže ispunjavanje osnovnih radničkih prava.

- Oni zabranjuju, jer radnike iz dana u dan lažu i varaju. Radnicima se nije moglo zabraniti u Titino doba, a kamo li sada - podvukao je Užičanin.

Podsjećamo, radnici „Aide, kao i obespravljeni radnici propalih firmi su na zadnjem okupljanju u srijedu poručili vlastima da ukoliko im se do srijede, 24. decembra, ne uplate sredstva socijalne pomoći u iznosu od 400 KM, taj dan će se uputiti pješke prema granici u Orašju, zato što, tvrde, žele napustiti BiH, jer u njoj sa ovakvom vlasti nema života.