SARAJEVO

SRAMOTNO Radnici preduzeća ZOI ’84 strahuju od masovnih otkaza

Nastavlja se samovolja SDA-ovog direktora Midhata Hubijara

F. NUMANOVIĆ

22.12.2014

Nakon otpuštanja osmero radnika ZOI-ja ’84, među kojima su tri porodilje i jedna samohrana majka, nastavlja se samovolja direktora ovog preduzeća Midhata Hubijara (SDA), koji će u narednom mjesecu otpustiti i preostalih 25 radnika.

Novi val

To nam je potvrdio predsjednik Sindikata radnika Alija Hodžić, koji je kazao da direktor planira otpustiti ove zaposlenike nakon što iskoriste drugi dio godišnjeg odmora.  

alija-hodzic

Hodžić: Propada imovina

- Otkazi su podijeljeni porodiljama, koje su na odsustvu do polovine 2015. godine. Nakon ova 33 radnika, priča se da će u drugom valu otkaza naredne godine bez posla ostati još stotinu radnika. Na poslu ostaju samo ljudi podobni Stranci demokratske akcije, a samohrana majka Arzija Jusić otpuštena je bez razloga, o čemu je i pisala Sindikatu - ogorčen je Hodžić.  

midhat-hubijar

Hubijar: Dijeli otkaze

U toku je i iseljavanje poslovne zgrade ZOI-ja u ulici Branilaca Sarajeva, koja je data pod hipoteku.

- Vjerovatno će i nju koristiti za neke stranačke potrebe, jer niko od novih korisnika ne dolazi. Imovina nam propada, a za to vrijeme čelnike preduzeća čuva pet tjelohranitelja – dodao je Hodžić.

Pet plaća

Iako se očekivalo da će radnicima biti malo bolje nakon što je preduzeće uzelo kredit od osam miliona maraka, od tog novca isplaćeno im je devet i po plaća. Duguje im se još pet plaća i toplih obroka, a radnici bi od 24. decembra mogli ostati i bez zdravstvenog osiguranja ukoliko do tada ne bude uplaćena druga tranša iz sredstava kredita, potvrdili su nam u Sindikatu.  

Temim: Uprava krši zakon

Kako bi zaštitili svoja prava, otpušteni radnici angažirali su advokata Seada Temima, koji nam je rekao da je evidentno da Uprava preduzeća krši zakonske obaveze prema zaposlenicima i ne ponaša se transparentno.

- Odsustvo porodilja koje je zakonom opravdano, ne može biti osnova za uručivanje otkaza. Ne možemo dopustiti da se stvari u ovom preduzeću rješavaju suprotno zakonu. Iako me iz Uprave uvjeravaju da imaju pravnog eksperta koji zna šta radi, na Sudu će se ustanoviti da je riječ o prekršaju – dodao je Temim.