GLOBUS

Lukašenko i Nazarbajev u Ukrajini, mirovni pregovori zapeli

Zahlađenje odnosa Rusije i njenih saveznika

Fena

22.12.2014

​Prozapadni ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sastao se u Kijevu s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, a nakon njega u ukrajinsku prijestonicu danas stiže i Nursultan Nazarbajev, što se može protumačiti kao zahlađenje odnosa između Rusije i njenih tradicionalnih saveznika. 

Istovremeno se jučer u Minsku očekivao novi krug pregovora Kijeva i pobunjenika radi obnove mirovnog procesa, ali strane nisu potvrdile taj termin niti su navele neki drugi.

"Nema nikakvih novih informacija o vremenu susreta u Minsku", rekao je za AFP Denis Pušiljin, predstavnik samoproglašene republike Donecka (DNR). 

Kako se saznaje od izvora u ukrajinskoj vlasti, Lukašenko, dugogodišnji saveznik Rusije kojeg Zapad kritizira zbog nedemokratskog načina vladanja i koji nije htio podržati proruske separatiste u Ukrajini, zatražit će od Kijeva podršku u približavanju Bjelorusije Evropi. 

Bjeloruski predsjednik je rekao u razgovoru s prozapadnim kolegom Petrom Porošenkom da je voljan "sve učiniti" kako bi pomogao Ukrajini da smiri krvavi oružani sukob na separatističkom istoku. "Učinit ćemo sve da ovdje zavlada mir", rekao je Lukašenko, prenosi njegova služba za odnose s javnošću.

U oružanom sukobu u Ukrajini koji je izbio u aprilu, poginulo je više od 4.700 ljudi. 

Njemačka, glavni evropski posrednik u ukrajinskoj krizi, ove je sedmice u više navrata isticala važnost "fizičkog" susreta pobunjenika i kontakt grup u koju ulaze predstavnici Ukrajine, Rusije i OESS-a. Kancelarka Angela Merkel u subotu je telefonski razgovarala s Porošenkom o tom pitanju. 

I američki potpredsjednik Joe Biden je u subotu putem telefona razgovarao s Porošenkom o procesu iz Minska i o financijskom stanju u Ukrajini, pri čemu je ukrajinski predsjednik zahvalio SAD-u za pomoć.

Glavni kamen spoticanja između sukobljenih strana jest zahtjev separatista da Kijev nastavi finansirati separatistička područja iz budžeta, što je prekinuo sredinom novembra. Kijev naprotiv traži da se ponište rezultati izbora koje su pobunjenici organizirali u novembru u dvjema samoproglašenim republikama. 

Nakon posjete bjeloruskog predsjednika Kijevu, u ponedjeljak onamo stiže njegov kazahstanski kolega Nursultan Nazarbajev. Lukašenko i Nazarabajev su "uvidjeli slabost (Vladimira) Putina" i žele da im "Ukrajina pomogne da poboljšaju odnose s Evropom", rekao je za AFP visoki ukrajinski funkcioner koji je htio ostati anoniman. 

Neki analitičari misle da se Lukašenko i Nazarbajev, predsjednici bivših sovjetskih republika koje graniče s Rusijom, boje za svoju nezavisnost nakon ruskog pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima i nakon ruske podrške pobunjenicima u oružanom sukobu na istoku Ukrajine. 

Dvojica predsjednika su javno podržala teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, uz opasnost da se ne svide Moskvi, prenosi Hina.