OSTALI SPORTOVI

U toplijim krajevima zalet za izazove Perzijskog zaljeva

RUKOMET Počinju pripreme reprezentacije za historijski nastup na SP-u u Kataru

A. ČULIĆ

22.12.2014

Stigao je i taj dan. Na radost izabranika Dragana Markovića, danas će se u mostarskom hotelu "Bristol" okupiti najbolji bh. rukometaši i početi pripreme za historijsko, prvo učešće naše reprezentacije na jednom velikom takmičenju - Svjetskom prvenstvu u Kataru (15. januar - 2. februar).

Tri sedmice

Čudno je to, dok fudbalerima za velika takmičenja treba najmanje mjesec priprema, košarkašima isto toliko, ako ne i više, rukometaši će, prije debija s Iranom 16. januara u Lusilu, imati manje od tri sedmice zajedničkog rada. I, što je najinteresantnije, kada su zajedno, naši rukometaši uživaju, što ulijeva nadu da će se na svjetskoj smotri u Perzijskom zaljevu predstaviti u najljepšem svjetlu.

Selektor Marković od starta priprema imat će na raspolaganju 21 igrača. Kako su vijesti u vezi sa povredom Nikole Prce i njegovim nastupom u Kataru ohrabrujuće, tako je otpala opcija naknadnog poziva Igoru Mandiću.

rukomet-444

Prce će se priključiti pripremama nakon provedene terapije, a jedini igrač koji će kasniti je i naš jedini bundesligaški predstavnik Faruk Vražalić. On 25. igra posljednji meč polusezone i u Mostaru bi se trebao pojaviti 27. decembra.

- Ovo je prvi put da se reprezentacija priprema u Mostaru i zahvalni smo Gradu što nam je omogućio idealne uvjete. Ekipa će trenirati u novoj dvorani na Zeliku, koja je potpuno opremljena i nudi sve potrebno. Osim toga, imat ćemo na raspolaganju i dvorane Pod Bijelim brijegom i u Sjevernom logoru. Reprezentativci će prvu fazu okončati 30. januara i tada će selektor Marković objaviti imena 18 igrača koji će nas predstavljati na Mundijalu - referirao nam je generalni sekretar i prvi operativac RSBiH Smajo Karačić.

Dvije provjere

Nakon prve faze, igrači će dobiti voljno do 2. januara, kada će se ponovo sastati u Sarajevu da bi već 4. krenuli na put u Dohu. Aklimatizacija na uvjete i vrijeme obuhvatit će i dva pripremna meča, 6. i 7. januara, a protivnici će biti Katar i Portugal.

- Što se tiče igračkog kadra, danas će svi igrači imati ljekarski pregled, to je nešto što je uobičajeno, ali ono što je definitivno i što posebno raduje je da je Ivan Karačić potpuno spreman. On će prvog dana biti u trenažnom procesu - riječi su Karačića.

Stručnom štabu danas će se, također, priključiti i treneri Damir Cipurković i Borko Petrović.

Goluža prekrižio Buntića i Vukovića

Slavko Goluža, selektor Hrvatske, s kojom igramo u grupi B Svjetskog prvenstva, tek će sutra objaviti imena 28 igrača koji kandidiraju za Katar, a kako je HRS morao ranije dostaviti popis IHF-u, spisak je već poznat.

Za razliku od prošlih takmičenja, na popisu nema povrijeđenog Blaženka Lackovića, što nije iznenađenje, ali sigurno jeste izostanak Drage Vukovića i Ljubušaka Denisa Buntića. Na širem spisku mjesto je dobio i Mostarac Igor Karačić, brat našeg Ivana, ali još nije definitivno hoće li dobiti kartu za Dohu.