LIFESTYLE

Hakeri poručuju FBI-u: "Vi ste idioti!"

Obama uvjeren da iza napada stoji Sjeverna Koreja

(Mi. K.)

22.12.2014

I dalje nije poznato ko stoji iza velikog hakerskog napada na Sony (hakeri su poznati samo kao Guardians of Peace – GOP, no nema nikakvih informacija o zemlji iz koje dolaze), kao i terorističkih prijetnji zbog kojih je otkazana premijera filma "Intervju".

Obama i FBI uvjereni su da iza ovog napada stoji Sjeverna Koreja, a jedan od razloga za napad jest osveta za navedenu komediju u kojoj američki agenti pokušavaju ubiti šefa Sjeverne Koreje Kim Jong-una.

No, kako su objavili The Daily Beastu, brojni sigurnosni stručnjaci, Anonymousi pa čak i haker koji je sarađivao s FBI-em Sabu, ne vjeruju da je Sjeverna Koreja umiješana u ovaj napad, već vjeruju da su hakeri namjerno namjestili dokaze koji bi upućivali na Kim Jong-una.

Nakon što je FBI optužio Sjeveru Koreju za napade, na tome su im "čestitali" i hakeri iz GOP-a koji su im poručili da su rezultati istrage tako fantastični, da im se čini da su ih sve vrijeme pratili. Dodali su kako je "FBI najbolji na svijetu" te su na Pastebinu objavili link na videozapis s YouTubea s kojim su im čestitali na "odlično obavljenom poslu". Riječ je o poznatom videu za trolanje u kojem se prikazuju smajlići uz popratan tekst "You are an idiot".

Inače, Obama je krajem prošle sedmice najavio kako će odgovoriti na ovaj hakerski napad koji je izazvao veliku štetu, ali nije rekao previše detalja o načinima na koje se misli osvetiti Sjevernoj Koreji.

Kim Jong Un poručio mu je kako je spreman na sukob sa SAD-om "u svim ratnim prostorima, uključujući i cyber rat" te je zaprijetio napadima na Bijelu kuću i Pentagon.

Također, iz Sjeverne Koreje kažu kako imaju dokaze da je američka vlada bila uključena u snimanje filma o ubistvu njihovog vođe te su pohvalili hakere zbog napada na Sony – pri čemu su još jednom napomenuli kako GOP nema nikakve veze sa Sjevernom Korejom i kako je njihovo djelovanje neovisno o Pyongyangu.