BIH

Nakaš: Politika zapošljava podanike u bolnicama

Nakon najava mogućeg kolapsa zdravstva

En. ZGODIĆ

22.12.2014

Političke partije manipuliraju zdravstvom, posebno sredstvima u zdravstvu, pokazuju svoju moć preko njega, a politički kadrovi, od kojih su dobar dio ljekari, nesposobni su da donose kvalitetne odluke i rješenja, niti imaju vizije šta dalje, kaže za „Avaz“ poznati sarajevski ljekar i uspješan menadžer u zdravstvu dr. Bakir Nakaš, bivši direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

Esencijalne liste

On upozorava na dugogodišnju praksu da novac koji građani putem doprinosa izdvajaju za zdravstvo zapravo političke stranke na vlasti “usmjeravaju u neke obnove prostora i slično umjesto tamo gdje je najpotrebniji - pacijentima, za esencijalne liste, Fond solidarnosti kojem Vlada FBiH, odnosno građanima, duguje ogromna sredstva”.

I prema njegovom mišljenju situacija u zdravstvu je katastrofalna, imajući u vidu teško stanje bolnica u Bihaću, Zenici, pa i Kasindolu u Istočnom Sarajevu, na što je u jučerašnjem broju našeg lista upozorio i dr. Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

- Situacija je opet ponajbolja u Kantonu Sarajevo, ali vrlo brzo i tu će zdravstvo pokleknuti - prognozira dr. Nakaš.

Preskupo i suludo

On smatra da bi građani, menadžmenti bolnica te oni koji na političkom nivou donose odluke trebali zajedno određivati zdravstvene programe i prioritete, dodavši da je prosto neodrživa raslojenost zdravstva na kantone i entitete, što je preskupo, neefikasno i u suštini suludo.

- Imamo jedan frankenštajnski zdravstveni sistem. Političari određuju svoje direktore i odbore, zapravo podanike u zdravstvenim ustanovama. Oni se sastanu, podijele taj novac po vlastitom nahođenju, često i između sebe. To su velike pare, praktično bez javne kontrole, a u potpunoj kontroli politike. Dok politika bude upravljala zdravstvom, stvari se neće poboljšati - zaključuje Nakaš.